Microsofts ‘Socl’ voor iedereen toegankelijk

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De ‘sociale zoekmachine’ Socl (so.cl) van Microsoft – tot dusver beschikbaar in bèta – is nu open voor het grote publiek.

De ‘sociale zoekmachine’ Socl (so.cl) van Microsoft – tot dusver beschikbaar in bèta – is nu open voor het grote publiek.

Socl is een onderzoeksproject van Microsoft Research FUSE Labs waar het softwarebedrijf eigenlijk vooral in relatieve stilte aan heeft gewerkt. Het doel was niet echt een eigen sociaal netwerk te creëren à la Facebook, maar veeleer om een zoekmotor te combineren met elementen uit bestaande sociale netwerken, waarbij je zoekresultaten kan delen met andere gebruikers. Het zoeken wordt vooral gefocust op foto’s, collages en design om daarmee “mooie” of “rijke” posts te creëren, zoals Microsoft het omschrijft, zonder daarmee expliciet het sociale netwerk Pinterest te willen aanvallen.

Bij Microsoft, zo meldt ZDnet.com, wordt Socl vooralsnog bestempeld als een experiment om mensen – aanvankelijk vooral studenten, maar dat kan nu verbreed worden – te helpen nadenken hoe ‘collaboration’ op andere manieren kan worden toegepast. Heel wat ideetjes uit Microsoft-labs worden er open en bloot getest, zoals een fotocollage-app (Montage) of een toepassing voor kinderen en jongeren om pc- of Xbox-games te ontwikkelen (Kodu).

De bètaversie kwam in mei uit, maar toen kon je enkel binnen op uitnodiging. Vanaf nu kan iedereen zich inschrijven. De feedback uit de testperiode is gebruikt om nog aanpassingen te doen. Zo werd de interface danig bijgespijkerd. Verder maakte Microsoft de creatie van statusupdates sneller en zijn de profielpagina’s aangepast. Ook de pagina’s met interesses zijn makkelijker toegankelijk.

Het niet bekend hoeveel gebruikers er momenteel op Socl actief zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content