MICT pleit voor gebruikerstesten rond mobiele tv

Op 3 november trekt de VRT zoals afgesproken met de Vlaamse Regering de stekker uit de analoge tv-uitzendingen via de ether.

Op 3 november trekt de VRT zoals afgesproken met de Vlaamse Regering de stekker uit de analoge tv-uitzendingen via de ether.

Vanaf dan kun je via de ether enkel nog tv kijken met een ontvanger voor de digitale DVB-T signalen. Die technologie plaatst meerdere zenders op één kanaal, waardoor de frequenties tussen 470 en 862 MHz in de UHF-band vrij komen. Zowel mobiele operatoren als broadcasters zouden die vrijgekomen ruimte – ook wel het ‘digital dividend’ genoemd – maar al te graag willen inpikken.

In Wallonië stopt de RTBF pas in november 2011 met analoge etheruitzendingen – nog net voor de Europese deadline van 2012. Erik Dejonghe, professor aan de Gentse universiteit, sprak op een congres rond het digital dividend namens de MICT-onderzoeksgroep van het IBBT, de hoop uit dat er na 3 november geen jarenlange radiostilte zal heersen in de vrijgekomen frequenties. “Laten we niet afwachten, en de verschillende switchoff in Vlaanderen en Wallonië in ons voordeel ombuigen”, klonk het.

Het MICT wil die drie jaren verschil aangrijpen om bijvoorbeeld grootschalige testomgevingen te creëren. “Dit is een ideaal moment om uit te zoeken wat de consument écht wil: welke content wil hij op welk device. En we hebben tijd voor zulke DVB-T en DVB-H testen: een nationale roll-out voor welke dienst dan ook zit er toch pas ten vroegste in 2012 in”, verklaarde Erik Dejonghe. En daarmee lijkt de definitieve aftrap voor het debat echt gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content