Midoffice moet modernisering brengen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op het V-ICT-OR congres – zowat de ict-hoogmis voor lokale openbare besturen in Vlaanderen – was ‘midoffice’ het meest gehoorde buzzword.

Op het V-ICT-OR congres – zowat de ict-hoogmis voor lokale openbare besturen in Vlaanderen – was ‘midoffice’ het meest gehoorde buzzword.

Midoffice is een term die komen overwaaien is uit Nederland en die nu ook bij onze lokale besturen gemeenzaam goed geworden is. De term wordt te pas en te onpas gebruikt als het over de modernisering van de gemeentelijke of stedelijke dienstverlening gaat. Sommigen verstaan er integratiewerk onder om het back- en front office aan elkaar te koppelen: anderen zien in de term eerder een synoniem voor zowat de hele onderliggende infrastructuur van een gemeente. Eigenlijk wordt de hele markt gedomineerd door enkele gespecialiseerde bedrijven waaronder Groep Schaubroeck, Cipal en Cevi. Heel wat gemeentes zijn er klant aan huis.

Een van de uitdagers in deze markt is Convenso, een ict-bedrijf uit het Oost-Vlaamse Hamme dat gespecialiseerd is in business/ict-integratie maar dat nu ook de eigen ‘XBmidoffice server’ naar voor schuift voor lokale besturen. Erwin Buggenhout van Convenso wil via die aparte box het verschil maken met de gevestigde waarden. “Het gevaar op vendor lock-in is bij hen reëel . Besturen zijn mondiger geworden dan vroeger, er is een hele moderniseringsgolf en de druk op de gemeentes neemt toe. Wanneer wij hen zeggen dat we ervoor kunnen zorgen dat alle backoffice applicaties met elkaar kunnen praten, dan zijn ze dikwijls al verbaasd”, aldus Erwin Buggenhout.

De XBmidoffice server is zowel als lokale server of als SaaS-formule beschikbaar. “Maar voor cloud concepten zijn de meeste besturen toch nog niet te vinden”, zegt Erwin Buggenhout. Convenso is pas eind maart de markt opgegaan, maar heeft toch al enkele tenders beantwoord. “We zijn er vast van overtuigd dat we enkele van die contracten zeker zullen binnenhalen”, aldus nog Erwin Buggenhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content