Migratie Windows 10 steeds krachtiger opgedrongen

Windows 10 © Microsoft

Microsoft voert de stimulans steeds verder op. Ook wie niet om de installatiebestanden heeft gevraagd, krijgt ze toch via Windows Update.

Voor de officiële introductie van Windows 10 was er nog een vriendelijke vraag aan gebruikers met geschikte pc of ze wilden upgraden naar het nieuwe besturingssysteem zodra het beschikbaar kwam. Veel mensen vonden het hulpprogrammaatje dat rechtsonder in beeld kwam met deze vraag, al opdringerig. Nu voert Microsoft de druk verder op. Iedereen met een daarvoor gekwalificeerde pc krijgt automatisch de installatiebestanden voor Windows 10. Microsoft bevestigt dat daarvoor Windows Update wordt gebruikt. Een lezer van The Inquirer meldde de Microsoft-actie het eerst.

Meer upgrade-verzoeken

Bij elke herstart krijgt de gebruiker een melding wanneer de installatie in gang kan worden gezet. Voor Microsoft vermoedelijk een poging in snel tempo de mensen die minder bewust met hun pc-besturingssysteem omgaan, versneld over te halen de migratie uit te voeren. Het bedrijf neemt daarmee op de koop toe dat het veel bewuste gebruikers ernstig tegen de haren in kan strijken. Er zijn immers genoeg pc-gebruikers die dik tevreden zijn met Windows 7 of 8.1 en de upgrade naar Windows 10 liefst zo lang mogelijk uitstellen.

Zij worden nu ook steeds bestookt met de vraag of ze niet willen overstappen. Bovendien heeft de ongevraagde actie van Microsoft nogal wat repercussies. Zo gaat het downloaden van de bestanden gepaard met nogal wat enkele gigabytes netwerkverkeer. Zeker mensen die betalen per verkeersvolume, zijn niet blij met deze actie.

Verder nemen de installatiebestanden geheugenruimte in op de pc, die niet meer voor andere doeleinden kan worden gebruikt.

Uitweg bestaat

Microsoft heeft wel een instructie gepubliceerd hoe deze Upgrade-actie kan worden voorkomen. Daarmee wordt wel gelijk ook het automatisch binnenhalen van beveiligingsupdates geblokkeerd. Het is de vraag of eindgebruikers en uiteindelijk ook Microsoft daarmee niet het paard achter de wagen spannen.

The Register merkt wel op dat de Windows 10 installatiebestanden verwijderd kunnen worden met ‘Schijfopruiming’ (Disk Cleanup) dat zich onder de bureau-accesoires bevindt.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content