Milieu laat ict-manager koud

Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kijken ict-managers zelden naar de meest milieuvriendelijke oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van Brocade.

Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kijken ict-managers zelden naar de meest milieuvriendelijke oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van Brocade.

Ondanks de internationale zorgen over het klimaat en de dreigende energiecrisis scoren ict-beslissers laag als het gaat om milieubewustzijn. Veertig procent van de ict-directeurs bestempelt zijn of haar bedrijf als ‘nauwelijks’ of zelfs ’totaal niet milieubewust’. Bij de aanschaf van nieuwe ict-apparatuur wordt zelden gelet op de milieuvriendelijkheid van het apparaat. Een en ander blijkt uit onderzoek van communicatie- en netwerkleverancier Brocade bij 8000 Europese ict-beslissers (directeuren en managers) afkomstig uit de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië Oostenrijk en Zwitserland.

Minder dan een vijfde van de respondenten zoekt voor de aanschaf van nieuwe hard- of software actief naar milieuvriendelijke ict-producten. Ict-beslissers in de Benelux breken met die trend. Ongeveer een kwart van de managers uit de lage landen zegt ict-apparatuur aan te schaffen die minder schadelijk is voor het milieu.

Volgens de onderzoekers is het bewustzijn van de schadelijke gevolgen van ict-gebruik voor het milieu het grootste in Duitsland en de Benelux. Bijna een kwart van de respondenten uit die landen zegt dat het medewerkers traint om bewuster met energieverbuik om te gaan.

Driekwart van de respondenten verklaart op kantoor net zo bewust met energie om te gaan als thuis. Volgens de onderzoekers komt daaruit naar voren dat het bewust omgaan met energie niet alleen belangrijk is als men zelf voor de kosten moet opdraaien.

Uit ander onderzoek bij 350 Britse bedrijven blijkt dat ‘groene initiatieven’ de operationele kosten van bedrijven nauwelijks omlaag brengen. Van de ondervraagde bedrijven zegt een vijfde een groen beleid te volgen. Van die groep zegt twaalf procent kostenvoordeel te behalen door de inzet van groene ict-oplossingen. Voor 65 procent van de bedrijven die aangeven een groen beleid te voeren, is het niet duidelijk of de ict-apparatuur naast voordelen voor het milieu ook kostenbesparing oplevert

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content