Militaire inlichtingendienst mag 25 cyberveiligheidsexperts aanwerven

Minister van Defensie Steven Vandeput © Belga

Na maanden aandringen heeft de militaire inlichtingendienst ADIV de toelating gekregen om 25 experts in cyberveiligheid aan te werven. Dat vernam Belga van een bron in de omgeving van defensieminister Steven Vandeput.

Ondanks de wervingsstop in het openbare ambt heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) van zijn begrotingscollega Hervé Jamar (MR) groen licht gekregen om 25 mensen aan te werven voor de ADIV. Zo kan de militaire inlichtingendienst experts rekruteren voor de uitbouw van het Cyber Security Operations Center, zo valt te horen in de omgeving van Vandeput, die ook belast is met ambtenarenzaken.

De experts zullen onder meer ingezet worden voor dreigings- en risicoanalyse, netwerkmonitoring, het opsporen van malware en de analyse van complexe en gerichte computervirussen. Ze zullen ook adviezen verlenen met het oog op de bescherming van de netwerken van Defensie.

Luitenant-generaal Eddy Testelmans van de militaire inlichtingendienst.
Luitenant-generaal Eddy Testelmans van de militaire inlichtingendienst.© Belga

De baas van de inlichtingendienst, luitenant-generaal Eddy Testelmans, had eerder dit jaar op een hoorzitting in de commissie Defensie van de Kamer nog extra middelen gevraagd. Hij wees erop dat zijn dienst dit jaar moet functioneren “in overlevingsmodus”.

De ADIV kan wel het merendeel van haar opdrachten nog uitvoeren, maar op termijn dreigt de slagkracht van de dienst aangetast te worden, zo waarschuwde hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content