Militaire zendmast in Westhoek spil in Amerikaanse flitshandel

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een oude NAVO-zendmast die gebruikt werd om boodschappen door te seinen tijdens de Koude Oorlog, is vandaag een belangrijke schakel in de financiële oorlog tussen high frequency traders.

Een oude NAVO-zendmast die gebruikt werd om boodschappen door te seinen tijdens de Koude Oorlog, is vandaag een belangrijke schakel in de financiële oorlog tussen high frequency traders.

Een oude transmissietoren in het West-Vlaamse dorpje Houtem heeft enkele maanden geleden een tweede leven gekregen. Werd de mast ooit gebruikt door NAVO-bondgenoten om vlot te kunnen communiceren, dan seint hij vandaag bliksemsnel beursberichten door voor de Amerikaanse ‘flitshandel’-specialist Jump Trading.

De Amerikaanse luchtmacht besliste in 2006 om over te schakelen op een fibernetwerk voor zijn communicatie, waarna het Belgisch leger de ongebruikte toren (en het landbouwpersceel) overdroeg aan het Ministerie van Financiën, dat op zijn beurt besliste om alles per opbod te verkopen.

Jump Trading, een in Chicago gevestigde specialist in high frequency trading, was geïnteresseerd en kocht de landbouwgrond voor vijf miljoen euro, een prijs die flink hoger lag dan de geschatte waarde (het eerste goedgekeurde bod klokte af op slechts 255.000 euro). Al snel werd duidelijk waarom.

“Blijkt dat de toren in Houtem op de kortste route ligt tussen de beurzen van Londen en Frankfurt”, legt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) van Veurne uit. “Communicatie tussen de 2 belangrijkste beurzen van Europa zou tot enkele seconden sneller gaan via de Westhoek dan wanneer je via Calais gaat.”

Uiteraard is het bedrijven zoals Jump Trading om die snelheid te doen. En was fiber tot voor kort de favoriete keuze voor handelaars in elektronische data, dan wordt er nu nadrukkelijk gekeken naar microwave-technologie, die de helft sneller zou zijn, en het daardoor mogelijk maakt om nog sneller te kunnen inspelen op de kleine prijsbewegingen van aandelen en andere activa.

Flash Boys

De ingebruikname van de zendmast in de Westhoek komt er net op het moment dat de flitshandel wereldwijd heel wat stof doet opwaaien. Aanleiding is het boek Flash Boys van voormalig obligatiehandelaar Michael Lewis.

In dat boek oppert de Amerikaan dat flitshandelaars massaal de aandelenhandel manipuleren. Ze zouden daarbij geavanceerde technologie en gesofisticeerde algoritmes gebruiken om gewone beleggers te snel af te zijn.

Door gebruik te maken van uiterst krachtige computers en razendsnelle communicatieverbindingen kunnen ze duizenden orders verwerken in microseconden. Dat geeft hen een voordeel tegenover gewone beleggers.

Jump Trading is alvast één van de eerste flitshandelaars die een dagvaarding in de bus kreeg. Procureur generaal Eric Schneiderman van New York onderzoekt momenteel of high frequency traders inderdaad profiteren van non-publieke informatie, en of ze gewone beleggers op die manier om de tuin leiden.

“Wij zijn al blij dat de nieuwe eigenaar voor een betere veiligheid gezorgd heeft”, aldus nog Roose. “De lichten rond de mast zijn vervangen, net als de antennes en alle bekabeling. Op de toren werden ook twee nieuwe microgolfschotels geplaatst. Het grote verschil is dat er nu in plaats van militaire data beursberichten worden doorgestuurd.”


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content