Miljarden voor Europees ict-onderzoek

De Europese Commissie gaat in de komende jaren miljarden pompen in ict-onderzoek.

De Europese Commissie gaat in de komende jaren miljarden pompen in ict-onderzoek.

Dat vertelde eurocommissaris Viviane Reding gisteren bij de opening van het ‘ICT Research and innovation’-congres in de Franse stad Lyon.

Tijdens haar openingstoespraak waarschuwde Reding dat Amerikaanse bedrijven bijna twee keer zo veel uitgeven aan ict-onderzoek als hun Europese sectorgenoten. Daarnaast gaf ze ook toe dat de publieke uitgaven voor r&d verhoudingsgewijs nog lager afklokten, op slechts 40 procent van wat de Amerikaanse overheid uitgeeft.

Om het tij te keren wil de Europese Commissie het geweer van schouder veranderen, en een serieuze duit in het zakje doen. De komende 18 maanden wordt niet minder dan 2,2 miljard in onderzoek naar ict gepompt, en in de jaren die volgen zou dat bedrag zelfs nog flink opgedreven worden.

Reding sprak de hoop uit dat de ict-industrie meer samenwerkt om een versnippering van de inspanningen te voorkomen, en op haar beurt een vergelijkbare investeringscurve aandurft, maar dan met een budget dat nog tien keer hoger ligt dan dat van de Commissie.

Europa wil vooral focussen op het verder uitbouwen van sterke punten zoals de ontwikkeling van breedband en mobiele netwerken, naast de nano-industrie, en de sector van de enterprise software.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content