Miljardste computermuis op veertigste verjaardag

De muis is 40 jaar oud en als bij wonder rolt bij Logitech de miljardste muis van de band. Critici verwachten echter niet dat er nog veel zullen bij komen.

De muis is 40 jaar oud en als bij wonder rolt bij Logitech de miljardste muis van de band. Critici verwachten echter niet dat er nog veel zullen bij komen.

Op 9 december 1968 bouwde Douglas C. Engelbart en zijn onderzoeksteam in Stanford de eerste echte computermuis. Xerox was een van de eerste ict-bedrijven die er gebruik van maakte in een product. Hoe ‘toevallig’ ook, die miljardste muis na 40 jaar illustreert mooi het gigantische succes van dat handige instrument om je computer te besturen. Logitech mag er terecht trots op zijn.

Maar Gartner-analist Steven Prentice relativeert wel onmiddellijk. “Prestaties uit het verleden zijn geen garantie op toekomstig success. De wereld en de aard van machines zijn veranderd. De multi-touch interface luidt echt de doodsklok voor de muis.” Hij noemt pc’s die verwerkt zijn in tafels en in muren en die werken met aanraakschermen. Ook een Apple iPhone werkt met die technologie. De Nintendo Wii toont dan weer de toekomst van de bewegingssensoren. En zelfs gezichtsherkenning zou een toekomst kunnen hebben.

Bij Logitech wordt heftig geprotesteerd. “Het is altijd gemakkelijk om interesse te creëren in een verhaal middels een extreem statement”, zegt Rory Dooley, general manager van Logitech aan BBC News. “Zoals het verhaal over de “de muis is dood” van Bill Gates, enkele maanden geleden, dat de interesse in Windows 7 moest opwekken.”

“De uitdaging met die nieuwe technologieën”, zegt hij, “is of je duizend keer per dag een scherm gaat aanraken dat een halve meter van je verwijderd staat? En of aanraking accuraat genoeg is om je in een cell van een spreadsheet te laten gaan?” Dooley is ervan overtuigd dat de muis naast al die nieuwe technologieën een plaats zal blijven hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content