‘Miljoenen Twitter-accounts gehackt en te koop aangeboden’

© reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Een hacker zou miljoenen inloggegevens van Twitteraccounts in handen hebben. Iedereen kan het bestand met de gegevens aanschaffen voor 10 bitcoin (ongeveer 5.000euro).

Dat meldt Zdnet, nadat ze via een versleutelde chat met de hacker konden praten. De Russische hacker, die online als ‘Tessa88’ door het leven gaat, zegt in het bezit te zijn van 379 miljoen accounts. De gegevens zouden in 2015 buitgemaakt zijn.

Een analyse van LeakedSource toont dat het waarschijnlijker is dat het om 32 miljoen accounts gaat – wat alsnog een enorm aantal is. De gegevens zijn waarschijnlijk niet bij Twitter zelf gehaald, maar via malware bij de hackers gekomen. Doordat mensen op een foute link klikten konden de hackers via Chrome en Firefox de inloggegevens voor verschillende websites binnenhalen.

‘Andere hacks aan de oorzaak’

Twitter stelt echter dat de recente hacks bij andere bedrijven als LinkedIn aan de oorzaak liggen. Doordat accounts met identieke wachtwoorden daar gebruikt werden zijn de Twitter-accounts makkelijk te kraken.

Door de vele lekken zijn er de afgelopen weken opvallend veel Twitteraccounts van prominenten gehackt. Onder meer Facebook-topman Mark Zuckerberg en zangeres Katy Perry behoorden tot de slachtoffers.

Om te voorkomen dat uw account gehackt wordt is het verstandig uw wachtwoord aan te passen. Daartoe roepen verschillende beveilingsbedrijven en sociale netwerken op, zodat de database van cybercriminelen onbruikbaar worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content