Miljoenenoutsourcing bij Eandis volstaat niet

Eandis schrijft opnieuw een grootschalige ict-aanbesteding uit, ter waarde van 29,5 miljoen euro. Dat gebeurt kort nadat het een outsourcingscontract gunde aan Belgacom-Telindus ICT. De it-noden van Eandis zijn dan ook enorm.

Eandis schrijft opnieuw een grootschalige ict-aanbesteding uit, ter waarde van 29,5 miljoen euro. Dat gebeurt kort nadat het een outsourcingscontract gunde aan Belgacom-Telindus ICT. De it-noden van Eandis zijn dan ook enorm.

Nog geen jaar nadat de Vlaamse distributienetbeheerder Eandis een ict-outsourcingscontract van 55,4 miljoen euro voor ruim 5 jaar gunde aan Belgacom-Telindus ICT (met HP in onderaanneming), heeft de organisatie opnieuw een ict-aanbesteding van bijna 30 miljoen euro uitschreven. De eerste outsourcing mikte vooral op het beheer van de SAP-software, van de werkplekken, servers en opslag en op de datacenterhosting. “Maar we bleken onze it-noden niet goed te hebben ingeschat”, legt Hilde Vanheule van de aankoopdienst bij Eandis uit. “Daardoor hebben we op korte tijd verschillende loten al opgesoupeerd.” Het gaat in het bijzonder over alles wat met applicaties (onder meer SAP, Cad en Gis) te maken heeft.

De nieuwe aanbesteding vraagt, in de vorm van een raamcontract, de levering van ict’ers voor de komende 2 jaar, verspreid over 5 loten: SAP, Cad/Gis, Applicatieontwikkeling, Testing & Kwaliteit en Trainees. “Voor elk lot maken we een selectie van 5 à 7 leveranciers. Per bestelling in elk lot houden we dan een ‘minicompetitie’ tussen die bedrijven”, zegt Vanheule nog. De 18 gevraagde ‘Trainees’ worden opgeleid met het oog op vaste aanwerving. Over alle loten heen schat Eandis zowat 178 voltijdse equivalenten nodig te hebben.

Eandis ontstond in maart 2006 uit de samenvoeging van de voormalige operatoren GeDIS, Electrabel Netten Vlaanderen (dat optrad onder de naam Netmanagement) en Indexis. Omdat de energiemarkt was vrijgemaakt, trok Electrabel zich namelijk terug uit de netactiviteiten voor energiedistributeurs. Dat Eandis ict-resources opslorpt als een spons heeft precies te maken met dat loskomen van Electrabel. “Het creëren van een eigen ict-organisatie zal daarom nog zeker tot 2010 enorm veel mankracht vragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content