Minder illegale sites bezocht in België

Het aantal bezoeken aan illegale sites is tussen juli 2012 en juli 2013 met bijna 13 procent gedaald in België, zegt de Belgian Entertainment Association.

Tussen juli 2012 en juli 2013 is het aantal illegale websitebezoeken met 12,7 procent gedaald, aldus de Belgian Entertainment Association (BEA).

“De algemene daling is het resultaat van de acties tegen de oneerlijke concurrentie van het illegale aanbod gecombineerd met het groeiend succes van het legale online aanbod van games, films en muziek”, verklaart Olivier Maeterlinck, algemeen directeur van BEA.

Websites geblokkeerd

Dat legale aanbod blijft groeien. “Naast de traditionele downloadplatforms zoals iTunes, bestaan vandaag ook nieuwe diensten voor muziek, films, tv-series, games, Video On Demand, e-boeken of onlineverkoop van fysieke producten. Er bestaan momenteel een vijftigtal van dergelijke legale diensten in België. Dankzij hun gebruiksgemak en de zekerheid die ze bieden aan de consument, kunnen ze een steeds groter publiek aantrekken.”

Sinds 2011 werden op bevel van het gerecht een tiental websites geblokkeerd door de Belgische internetaanbieders. Deze websites boden op een illegale manier culturele producten zoals e-boeken, games, muziek en films aan. Deze acties hebben een directe impact: 56 procent minder bezoeken aan illegale websites.

Illegaal streamen stijgt Anderzijds stijgen de bezoeken aan illegale platforms die streaming aanbieden. Het aantal bezoeken aan deze platforms is tussen juli 2012 en juli 2013 met 39 procent gestegen. “Legale streamingplatformen zoals Spotify, Deezer, Google Music en Xbox worden dus rechtstreeks op een oneerlijke manier beconcurreerd”, aldus de BEA. (Belga/MI)

Partner Content