Minder sms’en verstuurd, maar sterke stijging mobiel dataverkeer op kerstavond

Sms met feestdagen © BELGA

Op 24 december werden opvallend minder berichtjes verstuurd dan vorig jaar. De Belgen versturen hun kerstwensen daarentegen steeds meer via het internet.

Bij twee van de drie Belgische telecomoperators werden op 24 december in de loop van de avond en de nacht minder berichtjes verstuurd dan vorig jaar. De Belgen kiezen er namelijk steeds meer voor hun wensen via het internet te versturen. Proximus zag zelfs een stijging van 220 procent bij het mobiele dataverkeer ten opzichte van vorig jaar.

Tussen woensdag 20.00 uur en donderdag 08.00 uur werden dit jaar ongeveer 30,7 miljoen sms’en verstuurd. Vorig jaar waren dat er nog 33 miljoen. Proximus telde 11,3 miljoen sms’en via zijn netwerk, een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook klanten van Base stuurden minder sms’en: er werden 6,035 miljoen berichtjes verstuurd, een daling van 15 procent in vergelijking met vorig jaar. Mobistar-klanten verstuurden 13,4 miljoen sms-berichten, ongeveer even veel als in 2013.

Smartphones betaalbaarder

Opvallend is dit jaar de sterke stijging van het dataverbruik, tot 26,5 miljoen megabyte. De sterkste stijging zien we bij Proximus, die zijn dataverbruik zag stijgen van 4,4 miljoen MB in 2013 naar 14 miljoen MB (+220 procent) in 2014. Bij Base steeg het verbruik met 70 procent tot 7,7 miljoen MB. Bij Mobistar bleef ook het dataverbruik stabiel in vergelijking met vorig jaar, met 4,8 miljoen MB.

‘Smartphones worden steeds betaalbaarder en de pakketten bevatten steeds meer mobiele data’, aldus woordvoerster van Proximus Frédérique Verbiest. Ze voegt nog toe dat het 4G-dataverkeer bij Proximus op kerstavond 25 keer groter was dan op dezelfde dag in 2013. (Belga/AVE)

Partner Content