Ministerraad schrapt belasting op bedrijfsgsm’s

De belasting op het privé-gebruik van de bedrijfs-gsm is afgevoerd. Het Koninklijk Besluit dat daarover in de maak was, is op de ministerraad definitief afgeschoten.

De belasting op het privé-gebruik van de bedrijfs-gsm is afgevoerd. Het Koninklijk Besluit dat daarover in de maak was, is op de ministerraad definitief afgeschoten.

Dat werknemers zouden worden belast op het privégebruik van hun werkgerelateerde mobieltjes, was een van de maatregelen waaruit de regering-Leterme extra inkomsten wilde halen vanaf dit jaar.

Op voorzet van vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) besliste de ministerraad echter om de maatregel te schrappen. Het Koninklijk Besluit daarover dat in de maak was, is ingetrokken.

Vanhengel zou zich met hand en tand verzet hebben tegen de invoering van wat hij intussen een ‘pestbelasting’ noemt. “Alle federale ministers hebben afgesproken om de loonkosten niet te verhogen en de lasten op arbeid niet meer te verzwaren”, klinkt het. “En als we niet opletten, volgt een belasting op de laptop, of de gps. Goed dat die onzin definitief van de baan is.”

De regering rekende nochtans op de 54 miljoen euro extra uit de pestbelasting. Ongeveer 900.000 werknemers hebben een gsm die is betaald door de werkgever. Die toestellen zouden op een forfait van 12,50 euro per maand privégebruik belast worden.

Beltug

Intussen waarschuwt Beltug, de Belgische vereniging van grootgebruikers van communicatiediensten, dat alle problemen rond het privé-gebruik van de bedrijfs-gsm nog niet van de baan zijn. “Het is niet omdat de forfaitaire bijdrage geschrapt is, dat er geen vuiltje meer aan de lucht is.

Zo kunnen het gekozen abonnement, de kost van het toestel en de bijdragen voor privécommunicatie die de werknemer betaalt, nog voor twistpunten zorgen bij de inspecteurs van financiën.

Om boetes te voorkomen, raadt Beltug zijn leden aan om de toepassing van het voordeel van alle aard, of de aparte facturatie, steevast aan het oordeel van een belastingsinspecteur te onderwerpen.

Hij kan het gedeelte persoonlijke en professionele gesprekken evalueren. De werkgever kan dan, afhankelijk van zijn activiteit en het mobiele gebruiksprofiel van zijn werknemers, zijn beslissingen en zijn keuzes verdedigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content