‘Minstens 600.000 pc’s in België lopen beveiligingsrisico door einde Windows XP’

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Op 8 april houdt Microsoft op met de ondersteuning en beveiliging van het Windows XP-systeem. Minstens 600.000 pc’s in België lopen dan het risico gehackt te worden, zegt een cyberspecialist van G Data.

Microsoft zal vanaf 8 april geen ondersteuning meer bieden voor Windows XP en dus ook geen beveiligingsupdates meer doen. Pc’s die op deze software draaien, kunnen dan onveilig worden omdat hackers en fraudeurs vermoedelijk zullen proberen de gaten in het systeem uit te buiten.

Uit cijfers van onder andere Statcounter – waarover De Standaard bericht – blijkt dat er in België minstens 600.000 pc’s gevaar lopen. En dan gaat het enkel nog maar om de pc’s die verbonden zijn met het internet. Van computers die niet verbonden zijn, zijn geen exacte cijfers bekend, maar dat zijn er naar schatting nog eens 100.000.

“Windows XP-gebruikers zouden nu al beter uitkijken naar een ander besturingssysteem”, zegt cyberspecialist Eddy Willems van G Data in De Standaard.

Eerder raakte al bekend dat de Belgische federale overheidsdiensten over 15.000 Windows XP-pc’s beschikken, die dus potentieel onveilig worden na 8 april.

Ook de Belgische banken KBC en Argenta raden hun klanten aan af te stappen van Windows XP, omdat internetbankieren via dit besturingssysteem vanaf 8 april mogelijk niet meer betrouwbaar is. Belfius is ook van plan zijn klanten te gaan verwittigen, en BNP Paribas Fortis bekijkt de potentiële beveiligingsrisico’s, zo schrijft De Standaard.

Microsoft heeft al een tool ter beschikking gesteld van XP-gebruikers, die daarmee hun bestanden kunnen overzetten naar Windows 7 of hoger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content