Mobiel dataverkeer wordt goedkoper

Volgens Beltug zijn de prijzen voor mobiel dataverkeer op de zakelijke markt met tien procent gezakt. Al kan het nog beter volgens de organisatie.

Volgens Beltug zijn de prijzen voor mobiel dataverkeer op de zakelijke markt met tien procent gezakt. Al kan het nog beter volgens de organisatie.

Dat concludeert Beltug in zijn tweede Mobile Data Index rapport. Tussen september 2012 en september 2013 daalden de prijzen met tien procent. Tegen maart komt er naar schatting nog een daling van eens met vijf procent bij.

De evolutie wil niet zeggen dat operatoren spontaan lagere tarieven aanbieden. Volgens Beltug moeten bedrijven hun telecomcontracten opnieuw onderhandelen om minder te betalen. Zo heeft 64 procent van de respondenten zijn contract dit jaar nog vernieuwd. Een half jaar geleden was dat maar 58 procent.

Volume

Dat laatste is geen overbodige luxe want uit de rondvraag van Beltug bij zakelijke telecomgebruikers bleek dat het mobiel dataverkeer de afgelopen twaalf maanden met 130 procent is toegenomen. Iets wat in de toekomst nog meer zal groeien. Ook raadt de organisatie aan om voor een shared bundle te gaan. Daarbij wordt het dataverkeer van alle simkaarten samengeteld, in plaats van per sim kaart.

De rondvraag geeft ook een interessante blik in het dataverbruik. Voor elf procent ligt dit op minder dan honderd megabyte per maand. 38 procent houdt het op 100-300 MB per maand. Het merendeel (46%) zit echter rond de 300-500 MB per maand. Slechts twee procent zit tussen 500 MB en 1GB. Eén procent verbruikt meer dan een gigabyte per maand.

Duopolie

Hoewel de trend positief is voor bedrijven, is Beltug wel van oordeel dat het nog beter kan. Zo moet de overheid de markt beter stimuleren. Vandaag is er in praktijk een duopolie tussen Proximus en Mobistar die respectievelijk 67 en 28 procent van de zakelijke markt bedienen. Base moet het met één procen stellen. Overige operatoren zijn gezamelijk goed voor vier procent marktaandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content