“Mobiel internet verslaat vast internet wereldwijd in 2014”

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In 2013 gaat het aantal smartphones en tablets het aantal desktopcomputers en laptops overschrijden. En midden 2014 gaat er meer gesurft worden via mobiele apparaten dan met vaste lijnen

In 2013 gaat het aantal smartphones en tablets het aantal desktopcomputers en laptops overschrijden. En midden 2014 gaat er meer gesurft worden via mobiele apparaten dan met vaste lijnen. Dat meldt The Economist, op basis van gegevens van de Amerikaanse bank Morgan Stanley en het consultancybedrijf IDATE.

Het internet is steeds minder iets waar je naartoe gaat, maar iets dat je met je meeneemt. Op dit moment is 12 procent van het wereldwijde internetverkeer afkomstig van mobiele toestellen, tegenover amper 1 procent in 2009. Maar volgens de verwachtingen surfen we in 2014 dus meer met onze smartphone of tablet dan via een vaste lijn.

In België lijkt dat toch nog veraf. Volgens de FOD Economie maakt nu amper één op vijf Belgen gebruik van mobiel internet. “Dat komt omdat er lange tijd geen subsidiëring is geweest, waardoor het niet mogelijk was om een smartphone te verkopen voor pakweg 1 euro, in combinatie met een abonnement met mobiele data”, verklaart Mobistar-woordvoerder Mathieu Van Overstraeten. “Intussen is de wet gewijzigd en zijn dat soort aanbiedingen er wel, maar de Belgische consumenten maken er nog niet massaal gebruik van. Gevolg: de penetratie van 3G-compatibele mobiele toestellen is in België een beetje lager dan in veel andere landen, en daardoor is er ook minder mobiel internetverkeer.”

Al zijn we aan een inhaalbeweging bezig, stelt Van Overstraeten vast. “Bijna alle abonnementen die nu worden verkocht hebben mobiele data inbegrepen, bij Mobistar is dat bijvoorbeeld 80 procent. We zien het gebruik van mobiel internet als gevolg daarvan stijgen.”

“Bovendien is er momenteel al haast overal in België 3G-dekking, maar mobiel internet gaat pas echt boomen als we over nog snellere 4G-netwerken beschikken. Maar dat gaat nog wel eventjes duren”, besluit Van Overstraeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content