Mobiele apparaten worden niet slimmer maar wel goedkoper, draagbaarder en veiliger

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Op het afgelopen Mobile World Congress in Barcelona werd duidelijk dat de mobiele toestellen van 2014 niet noodzakelijk slimmer zijn dan hun voorgangers, maar in veel gevallen wel goedkoper, draagbaarder en veiliger.

Op het afgelopen Mobile World Congress in Barcelona werd duidelijk dat de mobiele toestellen van 2014 niet noodzakelijk slimmer zijn dan hun voorgangers, maar in veel gevallen wel goedkoper, draagbaarder en veiliger.

Goedkoper

Naast een high end-toestel als de Galaxy S5 van Samsung, werden er in Barcelona toch ook opvallend veel minder prijzige apparaten voorgesteld. Zo hing Nokia aan zijn eerste Android-telefoons (de Nokia X-familie) prijskaartjes van 89 euro (voor het X-model), 99 euro (voor de X+) en 109 euro (voor de XL). Mozilla deed er zelfs nog wat van af: de maker van het Firefox-OS (waar eveneens veel rond te doen was in Barcelona) plant dit jaar nog smartphones van ongeveer 20 euro, gebouwd in samenwerking met het Chinese Spreadtrum Communications en bestemd voor markten als India. Ook onder meer Acer, Huawei en Sony presenteerden betaalbare toestellen, en Microsoft kondigde aan zijn Windows Phone-software tegen de lente via een update te zullen afstemmen op low end-apparaten.

Draagbaar is de norm

Zoals verwacht, was er op het Mobile World Congress veel aandacht voor ‘wearables’. Samsung verraste met de Gear Fit-fitnessarmband en vernieuwde daarnaast zijn smartwatch-lijn met de Gear 2 en de Gear Neo. Ook Huawei stelde een smartwatch voor, of is het een smartband? Zo’n smartband was ook het nieuwste speeltje dat Sony boven de doopvont hield: de SmartBand SWR10. Ook interessant was de Resound LinX, het eerste MFi-gecertificeerde gehoorapparaat dat aan je aan je iPhone of iPad kunt koppelen via Bluetooth. En dit zijn nog maar een aantal van de draagbare toestellen die in Barcelona het levenslicht zagen. Het mag duidelijk zijn: de technologische producten van de toekomst zitten aan (en straks mogelijk zelfs in) ons lichaam.

Veiliger

Steeds meer mobiele fabrikanten zetten, in de nasleep van de NSA-affaire, in op veiligheid. De Galaxy S5 van Samsung heeft (net als de jongste iPhone) een vingerafdrukscanner, de nieuwe smartphones van LG bezitten een soort ‘klopcode’ (KnockCode) om de toestellen te ontgrendelen en de Blackphone van het Spaanse Geeksphone en het softwarebedrijf SilentCircle is volgens de makers zelfs een heus anti-spionage-toestel – deze smartphone zal in België door Base verdeeld worden. Orange pakte dan weer uit met Mobile Connect, een alternatief voor het inloggen via Facebook Connect of Google+ waarbij je telkens privégegevens met deze bedrijven deelt. Met Mobile Connect kun je, in theorie, veilig en zonder data te delen inloggen bij internetdiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content