Mobiele industrie kiest voor LTE

Alle grote mobiele operatoren zijn het er over eens: LTE wordt de volgende upgrade van het mobiele 3G-netwerk.

Alle grote mobiele operatoren zijn het er over eens: LTE wordt de volgende upgrade van het mobiele 3G-netwerk.

Dat zegt Doug Chambers, director of strategy van de GSM Association – zowat de overkoepelende organisatie van heel het gsm-wereldje.

Tot voor kort bestond er in de mobiele industrie nog grote onenigheid of wimax, dan wel LTE – kort voor Long Term Evolution – dé standaard ging worden voor de verdere uitbouw van mobiele netwerken. Volgens Doug Chambers ligt de discussie nu achter ons, en is het duidelijk waar de mobiele wereld naar toe gaat: “LTE wordt de volgende snelheidsupgrade, voor wimax zie ik enkel een rol weggelegd in nichemarkten.”

Waar bij de aloude gsm-standaard de datasnelheid nog maar 9,6 Kbit/s bedroeg, is die via het EDGE-opstapje naar 3G en vooral de roll-out van HSDPA al opgelopen tot snelheden tussen de 1,8 Mbit/s en 14,4 Mbit/s. “Er zijn al drie netwerken (o.a. Telstra in Australië) die deze hoge snelheid aanbieden”, zegt Doug Chambers die de verdere roadmap er even bij haalt: “Via HSUPA gaan we naar Enhanced HSPA waar we al spreken over snelheden tussen de 28 en 42 Mbit/s. De volgende stap moet dan LTE zijn, dat maximaal 173 Mbit/s zal bieden.”

Nog verder in de toekomst is er zelfs al sprake van iets als LTE Advanced, wat de duizelingwekkende snelheid van 1 Gbit/s belooft. Daarmee komen mobiele netwerken mogelijk eindelijk op kruissnelheid – al is het natuurlijk een publiek geheim dat in het verleden de opgegeven theoretische snelheden zelden of nooit gehaald werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content