Mobiele malware blijkt alomtegenwoordig

. © Getty Images/iStockphoto
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Alle bedrijven in een recent onderzoek van beveiliger Check Point hebben al met een aanval van mobiele malware te maken gekregen. Het probleem is verspreid over alle industrieën.

Mobiele malware is het volgende grote securityprobleem. Dat moet blijken uit onderzoek van Check Point bij 850 bedrijven wereldwijd, waarvan de helft in de EMEA-regio. Die testgroep is, toegegeven, vrij klein, dus de kans is klein dat er Belgische bedrijven tussen zitten.

Wel opvallend is dat elk bedrijf (100 procent dus) dat ondervraagd werd, al een mobiele aanval had ervaren. Gemiddeld waren er 54 mobiele malware-aanvallen per organisatie. Van de ondervraagde bedrijven kreeg ook 89 procent te maken met een ‘man-in-the-middle’ aanval via wifi.

Nog uit het rapport blijkt dat alle industrieën met deze aanvallen te maken kregen. Van de onderzochte industrieën bleek ‘Technologie’ het best beveiligd, met een 32 procent van de mobiele toestellen al voorzien van een of andere beveiliging. De industrieën die het vaakst met malware-aanvallen te maken hadden, waren dan weer ‘Financial’ (29 procent) en overheden (26 procent). Die laatste is dan ook het slechts beveiligd, met 5 procent van de mobiele toestellen die op een of andere manier beschermd worden.

Het rapport meldt nog fijntjes dat Android het onveiligste van de mobiele besturingssystemen is, iets wat we al wisten.

“De financiële gevolgen en de frequentie van aanvallen op mobiele apparaten liggen in 2017 hoger dan die voor pc’s. Dit helpt om de bevindingen van dit rapport te verklaren”, aldus Michael Shaulov, Head of Products Mobile and Cloud Security bij Check Point Software. “Mobiele apparaten zijn in wezen de nieuwe ‘achterdeur’ voor cybercriminelen.” Check Point publiceert de survey om een update van zijn SandBlast Mobile software, een mobiele antimalware-app in de verf te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content