‘Mobiele markt krimpt vanaf 2018’

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Marktonderzoeker Ovum verwacht tegen 2018 de eerste daling van de mobiele markt in de geschiedenis van de telecomsector.

Volgens marktonderzoeker Ovum zal de telecomindustrie zijn mobiele inkomsten voor het eerst zien dalen tegen 2018.

In 2018 zal de wereldwijde omzet die telecombedrijven uit mobiele verbindingen halen 1,1 biljoen dollar bedragen. Dat is een stijging ten opzichte van 2012 (968 miljard dollar), maar een daling met 1 procent ten opzichte van 2017, aldus Ovum.

West-Europa De markt krimpt volgens de marktonderzoeker vooral in West-Europa en de VS, waar de meeste mensen al over een gsm of smartphone beschikken. Tussen 2012 en 2018 zal het aantal mobiele verbindingen met een kleine 1 procent per jaar groeien in West-Europa, terwijl de inkomsten met 1,5 procent zullen dalen op jaarbasis. In de VS zal de omzet eveneens afnemen, al geeft Ovum hier geen exacte cijfers van.

Als gevolg van de omzetdaling, zullen operatoren verder moet denken dan het verkopen van smartphones en draadloze verbindingen, en zullen ze moeten focussen op markten als Afrika en Zuid- en Centraal-Amerika, die ook na 2018 nog groeimarge hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content