Mobiele modems groeien sneller dan verwacht

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Volgens ABI Research steeg de verkoop van mobiele pc-modems vorig jaar met 55 procent in eenheden, tot 72 miljoen.

Volgens ABI Research steeg de verkoop van mobiele pc-modems vorig jaar met 55 procent in eenheden, tot 72 miljoen.

Dat is veel hoger dan de 46 miljoen die ABI Research een jaar geleden verwachtte. Het onderstreept ook het falen van Option, dat vorig jaar 23,5 procent minder apparaatjes verkocht. Option verkocht er volgens zijn jaarverslag 2,6 miljoen, een marktaandeel van 3,6 procent als de cijfers van ABI Research kloppen.

Senior analist Jeff Orr van ABI Research: “2009 was eigenlijk een goed jaar als je rekening houdt met de recessie. Vergeleken met 2008 was de groei zowel in eenheden als in omzet behoorlijk verrassend. Eind 2009 kende ook een opstoot in de adoptie door de consument. De groei bij de bedrijven was dan weer minder sterk.”

Het Chinese Huawei won nog aan belang en leverde volgens ABI Research 54,3 procent van alle usb-modems en bijna 50 procent van het totale modempark. ABI Research rekent daaronder usb-modems, maar ook PC Card modems en draadloze routers voor gsm. Volgens Jeff Orr zal de PC Card vormfactor, waarmee Option nog tot 2005-2006 de markt domineerde, tegen 2013 grotendeels verdwenen zijn.

De recessie verlengt de vervangingscyclus van de apparaatjes, noteert ABI. Daarom stelt de marktonderzoeker zijn prognoses voor ingebouwde modems bij. Volgens Jeff Orr zullen die pas in 2016 de USB-sticks voorbijsteken. Een jaar geleden voorspelde ABI dat moment nog voor 2013. In zijn jaarverslag stelt Option nog dat in 2014 meer dan 75 procent van de geproduceerde laptops en notebooks een ingebouwde modem zouden hebben.

Option blijft bij zijn prognose van een omslag naar inbouwmodules in 2013. “De volgende generatie mobiele datatechnologie vergt complexe antennes die moeilijk in een usb-stick te implementeren zijn. Je hebt veel betere resultaten als je die antenne kan inbouwen in de laptop, onder meer rond het scherm”, zegt woordvoerder Jan Poté.

Zelfs als ABI Research gelijk heeft en usb-sticks nog jaren blijven domineren, kan Option doorgaan met zijn nieuwe aanpak van gepersonaliseerde USB-sticks en toepassingen, meent Poté. Bovendien heeft Option met zijn eigen inbouwmodule en de herinstelbare zendontvanger van Imec-spinoff M4S nog troeven, vindt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content