Mobiele portefeuille Belgacom en BNP Paribas Fortis is ‘wereldprimeur’

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Belgacom en BNP Paribas Fortis zorgen volgens eigen zeggen voor een wereldprimeur met de eerste ‘in app commerce’ oplossingen voor betalingen met een smartphone.

The ‘Belgian Mobile Wallet’ wordt een platform dat handelaars zal toelaten om hun klanten met een smartphone te laten betalen zonder een kaartlezer. Daarvoor zal een ‘in app’ stukje software geënt worden op de webapplicatie van de handelaar. Het platform is afkomstig van Accenture, met de andere partners wordt nog gepraat. Of Vasco Data Security voor de beveiliging zal zorgen is nog niet zeker.

De aankondiging door Belgacom ceo Didier Bellens en ceo Max Jadot, de ceo van BNP Paribas Fortis komt erg vroeg. Pas eind dit jaar wordt de pilootfase gelanceerd. In de lente van 2014 zouden dan de eerste commerciële diensten uitgerold worden.

Beide marktleiders hebben een 50/50 joint venture opgericht, maar “indien andere banken willen toetreden zullen we dat zeker bekijken,” vertelde Bart Van Den Meersche, Belgacom executive vice president van de enterprise afdeling.

“Niet langer de banken zijn de concurrenten, wel Google, Apple en in toenemende mate ook Paypal,” aldus Wim Decraene, Accenture managing director strategy and mobility services.

Hoeveel klanten en handelaars men met deze dienst wil aantrekken wou geen van beide initiatiefnemers kwijt. De handelaar zal “enkele centjes” per transactie moeten afstaan. Het blijft ook een betaling met een kredietkaart, de Masterpass van BNP Paribas Fortis.

Er wordt reeds met enkele handelaars gesproken maar concrete namen wou men nog niet kwijt. Er wordt wel gesproken over mediabedrijven, groothandelaars, en bioskoopuitbaters.

De 2,5 miljard kortingsbonnen die jaarlijks in België circuleren zouden ook geïntegreerd kunnen worden in de applicatie. Er wordt ook gedacht aan maaltijdcheques, maar die deal is blijkbaar nog niet rond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content