Mobiele ‘superflitspaal’ controleert snelheid in Brusselse tunnels

De eerste semimobiele of LIDAR-camera, die gebruik maakt van lasertechnologie, is geïntroduceerd in het Brussels gewest. Deze ‘superflitspaal’ wordt vooral ingezet om snelheidsovertredingen van automobilisten bij wegwerkzaamheden of in tunnels vast te leggen.

“Light Detection And Ranging”-camera’s (LIDAR) kunnen door de politiezones overal onbemand ingezet worden omdat ze werken met laserstralen. Het Brussels gewest huurt twee LIDAR-camera’s, die geplaatst worden bij werkzaamheden en in tunnels. Vooral in de tunnels werken de gewone camera’s niet goed, omdat het er donker is en er veel bochten zijn. Deze lasercamera’s zien ook in het donker, en kunnen van op afstand filmen.

Volgens het kabinet van minister van Vervoer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) is onaangepast rijgedrag een vaak voorkomende oorzaak van incidenten in tunnels. “Er gebeurt gemiddeld 1 ongeval per dag in de Brusselse tunnels.” De eerste camera werd geïnstalleerd op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek.

Het gewest huurt de toestellen een jaar en stelt ze ter beschikking van de politiezones. Politiezone Brussel-Noord mag deze week de spits afbijten. De middelen zijn voorzien om twee toestellen gelijktijdig te huren als dat nodig blijkt. In een latere fase kan overwogen worden om ze aan te kopen.

Dergelijk toestel kost het gewest 100.000 euro per jaar. “Inderdaad een hele investering, maar wel één die haar geld waard is. Het is tenslotte in het belang van de verkeersveiligheid”, aldus minister Grouwels. (Belga/MI)

Partner Content