‘Mobiele telefoonverkoop naar 2 miljard in 2013’

Volgens het marktonderzoeksbedrijf Gartner daalde de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons vorig jaar lichtjes, maar zullen er dit jaar voor het eerst een miljard smartphones verkocht worden, waardoor de totale telefoonmarkt uitkomt op 1,9 miljard verkochte stuks.

Gartner berekende dat het aantal mobieltjes – dat zijn zowel ‘gewone’ gsm’s als smartphones – in 2012 met 1,7 procent gedaald is ten opzichte van een jaar eerder, naar 1,75 miljard toestellen.

Die daling is vooral te wijten aan de gsm-verkoop, die in het eindkwartaal van 2012 met bijna een vijfde terugviel naar 264,4 miljoen stuks.

Smartphones deden het wel goed. De verkoop van slimme telefoons steeg in datzelfde kwartaal met 38,3 procent naar 207,7 miljoen stuks. Gartner verwacht dat er dit jaar voor het eerst een miljard smartphones verkocht zullen worden, waardoor de totale telefoonmarkt met ruim 8 procent zal groeien naar 1,9 miljard stuks.

Samsung en Apple domineerden in het vierde kwartaal van 2012 de smartphonemarkt, met een gezamenlijk aandeel van 52 procent. Het aandeel van Blackberry bedroeg eind 2012 nog maar 3,5 procent, tegenover 8,8 procent een jaar eerder. Het pas gelanceerde bedieninssysteem BlackBerry 10 moet het bedrijf dit jaar terug op de rails krijgen.

Als het aankomt op mobiele besturingssystemen, domineerde Android eind vorig jaar de markt met bijna 70 procent. Apple haalde 21 procent, Windows Phone 3 procent. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content