“Mobiele virusgolf is marketingtruc”

De quote is niet afkomstig van een kritische securitykenner, maar van een antivirusverkoper, het Duitse G Data meerbepaald. Daarmee tackelt het de mobiele viruspaniek die door concurrenten als F-Secure wordt gezaaid.

De quote is niet afkomstig van een kritische securitykenner, maar van een antivirusverkoper, het Duitse G Data meerbepaald. Daarmee tackelt het de mobiele viruspaniek die door concurrenten als F-Secure wordt gezaaid.

Het weer eens iets anders: een antivirusbedrijf dat virusmeldingen ‘marketingtrucs’ noemt. Een marketingtruc op zichzelf, zegt u? Ongetwijfeld, maar de tegenwind voor fervente mobiele viruspredikers als F-Secure is in ieder geval gezond voor de nuance in de berichtgeving.

Het G DATA Security Lab zegt erg weinig malware voor smartphones gevonden te hebben. “In 1 maand (januari 2008 tot februari 2008) waren er 6 nieuwe malware voor smartphones. Ter vergelijking, voor Windows heeft het G DATA Security Lab in dezelfde maand 65.538 nieuwe malware gevonden. Dit is een factor van 1: 11.000.” Over ruim 2 jaar (januari 2006 tot eind februari 2008) zegt G Data slechts 101 nieuwe malware voor smartphones ontdekt te hebben. F-Secure zegt dat er in totaal momenteel ongeveer 400 mobiele virussen gedetecteerd zijn.

Volgens G Data zijn smartphones niet interessant omdat er weinig financieel voordeel uit te halen valt en omdat de verspreiding van virussen veel moeilijker en tijdrovender is.

Mobiele gebruikers lijken sowieso toch al niet te veel slaap te laten voor mobiele virussen. Uit de recente Online Wellbeing Survey van… F-Secure blijkt dan weer 86 procent van mobiele gebruikers die met hun toestel op het internet surfen, geen mobiele security aan boord heeft.

Mikko Hypponen, chief research officer bij F-Secure, gooide trouwens vorige week op CeBIT de berichtgeving over mobiele virussen over een andere boeg. “Er zijn momenteel niet veel mobiele virussen meer te bespeuren en dat komt door betere security. Wat we tegenwoordig wel meer zien is de opkomst van mobiele spyware. Spyware komt alleen op de proppen als er moet gespioneerd worden. En aangezien veel topmanagers en directeurs een smartphone hebben…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content