Mobiliteitsminister Galant op Brusselse drone-beurs: ‘Reglementering drones komt snel, maar we zijn niet overhaast’

© Belga

Ruim 5.000 mensen hebben in Brussel de eerste Drone Days bezocht, een beurs waar drones en hun potentiële toepassingen in de kijker gezet worden. Bedoeling van de organisatie is aan te sturen op een wettelijk kader, dat er volgens federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant eind dit jaar moet komen.

Bedoeling van de beurs, die plaatsvond op de site van Tour & Taxis in Brussel en die zaterdag en zondag telkens meer dan 2.500 bezoekers lokte en maandag nog open is voor professionele bezoekers, is onder meer het imago rond drones bij te stellen.

‘Als het over drones gaat, denken mensen nog te vaak aan Amerikaanse luchtaanvallen, terwijl ze ook vaak ingezet worden voor constructieve zaken, zoals inspectievluchten in de landbouw of politiebewaking’, zei organisator Walter Borrey aan DeRedactie.be.

Ook kunnen drones bijvoorbeeld door hobbyisten gebruikt worden om vanuit de lucht YouTube-filmpjes te maken, of door professionelen om beelden van haarscherpe kwaliteit te schieten.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR)
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR)© BELGA

‘Reglementering voor drones komt snel, maar we zijn niet overhaast’

Met de Drone Days wil de organisatie ook ‘dringend’ aansturen op een wettelijk kader – op dit moment is het gebruik van onbemande vliegtuigjes nog niet toegelaten in België.

Volgens de federale minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), die zondag afzakte naar de drone-beurs, wordt er aan een koninklijk besluit gewerkt om het gebruik van drones te reglementeren. De minister zegt hierbij ‘snel, maar niet overhaast’ te werk te willen gaan. De wettelijke regeling zou tegen het einde van dit jaar moeten klaar zijn, aldus nog het kabinet-Galant.

De tweede editie van de Drone Days zal plaatsvinden op 5 en 6 maart 2016, zo hebben de organisatoren van het evenement aan Belga bevestigd.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content