Mobistar en Base gaan nieuwe gsm-masten delen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Mobistar en KPN Group Belgium (Base) gaan bij de uitbreiding van hun netwerken intensief samenwerken. Alle infrastructuur uitgezonderd het radiogedeelte wordt gedeeld.

Mobistar en KPN Group Belgium (Base) gaan bij de uitbreiding van hun netwerken intensief samenwerken. Alle infrastructuur uitgezonderd het radiogedeelte wordt gedeeld.

Mobistar en KPN Group Belgium – het is nog wat wennen aan de nieuwe bedrijfsnaam van Base – hebben een overeenkomst getekend om samen te werken voor de verwerving en de bouw van nieuwe sites van hun mobiele telecommunicatienetwerken. De samenwerking betreft het delen van pylonen, masten, kabels, nutsvoorzieningen, veiligheidsvoorzieningen en de transmissiesystemen: het ‘passieve gedeelte’ zoals een operator het noemt. Het delen van de radio-infrastructuur valt dus niét onder de overeenkomst. De operatoren houden de exploitatie van de gedeelde sites in eigen beheer.

De drie Belgische gsm-operatoren delen al een hele poos gsm-masten (het zogenaamde ‘site sharing’), maar toch was er volgens KPN-woordvoerder Bart Vandesompele nood aan een duidelijke schriftelijke afspraak voor toekomstige uitbreidingen. “In de praktijk durfde Proximus weleens vertragingsmanoeuvres uit te voeren”, zegt Vandesompele, “maar de overeenkomst is toch vooral bedoeld om efficiënter te kunnen werken wat bouwvergunningen betreft.” Typisch duurt een bouwaanvraag voor een nieuwe gsm-mast 9 tot 18 maand.

Het akkoord kwam er op initiatief van beide ceo’s. Beide bedrijven hopen hun netwerk nu versneld kunnen uitbreiden, zodat de dekking verder verbeterd wordt. De groene argumenten – minder gsm-sites, en een betere ecologische voetafdruk – zijn mooi meegenomen. Bij KPN is het akkoord zeker ook belangrijk in het licht van [de aangekondigde HSPA-rollout] tegen het einde van het jaar. Toch wil Bart Vandesompele benadrukken dat het niet de bedoeling is om front te vormen. “Integendeel. De deur staat open voor andere operatoren zoals Belgacom/Proximus en Astrid om zich aan te sluiten bij het akkoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content