Mobistar en BASE willen niet betalen voor festivalantennes

De telecomoperatoren Mobistar en BASE weigeren te betalen voor het plaatsen van extra gsm-masten op massa-evenementen. Dat meldt De Tijd woensdag.

De telecomoperatoren Mobistar en BASE weigeren te betalen voor het plaatsen van extra gsm-masten op massa-evenementen. Dat meldt De Tijd woensdag. Nogal wat organisatoren, onder meer van Pukkelpop, Couleur Café en Tomorrowland, proberen hun kas te spekken door een heffing op de masten die de dekking tijdens het evenement verhogen, terwijl de masten er gekomen zijn om de veiligheid van de festivalgangers te verhogen. De operatoren namen zelf het initiatief tot de maatregelen, na de ramp op Pukkelpop 2011 waarbij vijf mensen waren omgekomen.

Volgens Patti Verdoodt, woordvoerster van Mobistar, maken de operatoren door de extra dekking meer kosten dan wat ze erop winnen. “Veel jongeren hebben een vast aantal belminuten en berichtjes in hun abonnement, zodat we daar geen extra inkomsten uithalen”, luidt het.

Beide operatoren dringen aan op duidelijke regels voor de veiligheid op massa-evenementen.

Tot enkele jaren geleden was het bijna standaard dat je op drukke momenten moeilijk een telefoongesprek kon voeren of een bericht verstuurd kreeg door de drukte op en rond festivals. Vandaag is de situatie verbeterd. Zo schreven we vorig jaar al dat er er op 250 events extra capaciteit wordt vorozien. Het gaat dan onder meer over een mobiele BTC, een verplaatsbare zendmast.

Vorig jaar bleek nog dat een festivalganger gemiddeld vijftig sms’jes per dag verstuurt. Voor dataverkeer gaat het om volumes van vier tot acht megabyte per dag per gebruiker, afhankelijk van het festival. Maar vermoedelijk zal dat dit jaar hoger liggen gezien het dataverbruik al enkele jaren in sterk stijgende lijn gaat. (Belga/PVL)

Update 16 uur:Pukkelpop en Couleur Café ontkennen beiden dat ze geld vragen aan de operatoren om tijdelijke zendmasten te plaatsen. Er is wel een conflict gaande tussen de drie operatoren en enkele grote evenementen. Ook Base en Mobistar benadrukken dat ze nooit de namen van de twee festivals hebben genoemd.

Partner Content