Mobistar koopt Belgische b2b-divisie KPN

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Mobistar koopt de businessdivisie van het Belgische KPN. De operator legt daarvoor 65 miljoen euro op tafel.

Mobistar koopt de businessdivisie van het Belgische KPN. De operator legt daarvoor 65 miljoen euro op tafel.

Het akkoord omvat de aankoop van het glasvezelnetwerk (1800 kilometer), de overname van de businessklanten en de wholesale-activiteiten van het vroegere Versatel inclusief twee datacenters. De overdracht zal vermoedelijk rond zijn in de loop van het eerste kwartaal van 2010, op voorwaarde dat de Raad van de Mededinging groen licht geeft. De 135 medewerkers van KPN Belgium Business zullen worden geïntegreerd in de Mobistar Groep.

Naar verluidt waren er vier partijen in de running. Onder meer Telenet was erg geïnteresseerd om zo de eigen bedrijfsafdeling te versterken. Versatel zelf werd in 2005 overgenomen door Tele2 en later door KPN België. Eind vorig jaar verdween de naam Versatel. Het telt vandaag meer dan 9.000 bedrijfsklanten.

De verkoop beperkt zich dus tot het vroegere Versatel-departement. KPN Belgium (vroeger gekend als Tele2 Belgium en BASE) en Getronics Belgium maken geen deel uit van de transactie. Mobistar heeft met KPN Belgium sinds kort wel al een structureel samenwerkingsverband lopen om netwerkinfrastructuur te delen. Door deze overname hoopt Mobistar om in de Belgische vaste lijn b2b-markt verder door te breken.

Tijdens een in der haast opgezette persconferentie verduidelijkte Benoit Scheen, ceo van Mobistar, het belang van de transactie. “Hiermee worden we niet alleen nummer twee in de b2b-markt van vaste lijnen, maar het laat ons ook toe om de convergentie verder te laten spelen. Dit geeft ons de middelen om een goed antwoord te bieden op de historische operator.” Nog volgens Scheen zit met name in het segment van fixed data “een sterke groei”. Via up- en crossselling denkt hij de inkomsten danig te kunnen opkrikken. “Ik hoop toch dat we het marktaandeel met meer dan 10 procent kunnen laten groeien”, klonk het.

Brian Stout, de huidige ceo van KPN Belgium, zegt dat ex-Versatel in ieder geval winstgevend was en gegroeid is in de twee jaar dat KPN Belgium eigenaar was. De omzet klokt dit jaar af op 50 miljoen euro en een bedrijfskasstroom van 10,1 miljoen euro. “Maar op een bepaald moment moet je kiezen of je al dan niet investeert om verder te kunnen groeien.” Libor Voncina, sinds drie jaar ceo van Base (nu KPN Group Belgium) wijst uitdrukkelijk naar de regelgever. “We did not buy it to sell it. Maar in januari maakte Ad Scheepbouwer van KPN al duidelijk dat de groep niet langer ging investeren als er niet snel iets veranderde aan het beleid. We zijn nu bijna een jaar verder en ik kan alleen maar vaststellen dat er niets veranderd is”, klinkt het. “De focus van KPN Group Belgium ligt nu duidelijk op de residentiële markt en de kmo’s”, is de niet mis te verstane boodschap. Overigens zal KPN Group Belgium dat deels doen via een wholesale-overeenkomst met Mobistar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content