Mobistar lanceert Skype-en WhatsApp-concurrent Libon

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Orange en Mobistar lanceren ‘Libon’, een iOS-applicatie waarmee je gratis met elkaar kan bellen en communiceren. In de eerste helft van 2013 wordt daar met ‘Joyn’ nog een heus videoconferencing-platform aan toegevoegd dat moet concurreren met iMessage en FaceTime.

Orange en Mobistar lanceren ‘Libon’, een iOS-applicatie waarmee je gratis met elkaar kan bellen en communiceren. In de eerste helft van 2013 wordt daar met ‘Joyn’ nog een heus videoconferencing-platform aan toegevoegd dat moet concurreren met iMessage en FaceTime. Wat doe je wanneer de betalende diensten waarmee je groot bent geworden als telecombedrijf door derden gratis worden aangeboden? Je kan de handdoek in de ring gooien, of je probeert je concurrenten te verslaan op hun eigen terrein. Dat is wat Mobistar-moeder Orange (France Telecom) probeert te doen met Libon, een alternatief voor Skype, WhatsApp en Viber.

Libon is een gratis iPhone-applicatie die werkt over 3G en over wifi, waarmee gebruikers elkaar gratis kunnen bellen (VoiP) en berichten kunnen sturen, en waarmee voicemail-berichten in tekstvorm gegoten kunnen worden.

Er is ook een premium-versie beschikbaar, waarmee je zoals bij Skype ook ‘naar buiten’ kan bellen (dus naar fixed of mobiele telefoonnetwerken). Het goedkoopste abonnement kost 2,69 euro per maand. Daarmee kan je dan 1 uur bellen naar alle netwerken.

Het idee achter Libon is eenvoudig. “Bieden wij dergelijke diensten niet aan, dan doen andere partijen het wel, en zoeken onze klanten hun heil elders”, klonk het tijdens de voorstelling in Parijs. “Bovendien zullen er sowieso klanten zijn die voor de premium-versie willen gaan, wat maakt dat ook wij er een centje aan kunnen verdienen.”

In Spanje zagen we Telefonica trouwens eerder al met een gelijkaardig initiatief op de proppen komen (Tu Me), allicht omwille van dezelfde redenen. En ook de Belgische MVNO Mobile Vikings heeft met Viking Talk al een dergelijke applicatie in de markt gezet.

Libon is alvast operator-neutraal, en kan van meet af aan in 90 landen worden gebruikt. Vandaag is de app enkele beschikbaar voor iOS (iPhone, iPad, iPod), maar in 2013 volgen Android en misschien ook Windows Phone. Mobistar zal de ‘Libon Premium’-app straks allicht ook gaan aanbieden als onderdeel van zijn bundels.

Joyn

In een later stadium wil Orange/Mobistar de Libon-toepassing uitbreiden met de functionaliteiten van Joyn, een gloednieuw en operator onafhankelijk communicatie- en videoconferencing platform dat gepusht wordt door de GSM Association (GSMA), en dat werkt met de recent gelanceerde RCS-standaard (Rich Communication Suite).

Operatoren zoals Orange, Vodafone, Deutsche Telecom, China Mobile en Telefonica hopen alvast dat Joyn diensten als iMessage en FaceTime kan doen vergeten. Concreet kan je met Joyn tijdens een telefoontje meteen switchen naar ‘videoconferencing’-modus, kan je foto’s en video’s delen, of gewoon beginnen chatten, en dit met één druk op de knop.

Een voorbeeld? Een zakenman belt naar huis, en kan en passent vrouw en kinderen zien op zijn scherm, en tijdens het gesprek enkele foto’s doorsturen van zijn hotelkamer. Volgens Orange is het grote pluspunt van Joyn dat je je niet langer hoeft af te vragen of de persoon waarmee je belt dezelfde applicatie heeft gedownload naar zijn telefoon, want straks zouden ALLE toestellen standaard worden uitgerust met de toepassing, zoals alle gsm’s ook kunnen sms’en.

Uiteraard moeten we hier meteen de kanttekening bij plaatsen dat nog niet alle operatoren aangegeven hebben dat ze Joyn zullen uitrollen. In België zal Mobistar alvast de eerste zijn die de functionaliteit aanbiedt, en dit in de eerste helft van volgend jaar. Benieuwd wanneer Belgacom en Base volgen.

Nog voor het einde van dit jaar zal Joyn beschikbaar zijn in Spanje. Begin 2013 volgen het Verenigd Koninkrijk, Polen, Slovakije, Roemenië en dus ook ons land. Frankrijk zelf zou nog moeten wachten tot juni 2013.

Party Call

Tot slot heeft Orange in Parijs nog een preview getoond van ‘Party Call’, een applicatie die tegen de zomermaanden in samenwerking met Facebook wordt gelanceerd. Bedoeling is om vanuit Facebook telefoongesprekken op te zetten met één of meerdere van je Facebook-vrienden. Of dat verschillende van die vrienden kunnen inhaken terwijl je aan het bellen bent over een bepaald ‘onderwerp’.

De gesprekken geïnitieerd vanuit het populaire sociale netwerk lopen over het klassieke gsm-netwerk, en niet over VoiP. Gebruikers zouden er de prijs van een telefoontje moeten voor ophoesten. Vanaf morgen zullen Facebook-gebruikers en Orange-klanten opgeroepen worden om de app te testen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content