Mobistar levert 3 miljoen M2M-kaarten aan SITA

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Mobistar heeft een overeenkomst op zak met de Zwitserse multinational SITA voor de levering van 3 miljoen machine-to-machine (m2m) kaarten. De waarde van het contract loopt in de tientallen miljoenen euro’s. De specialist in het leveren van it-diensten aan de luchtvaartsector ziet heel wat mogelijkheden voor m2m. “Nieuwe vliegtuigen zijn eigenlijk vliegende datacenters”, zegt Network & Mobility directeur Sebastien Fabre van SITA. “Die toestellen praten voortdurend met servers aan de grond.”

Mobistar heeft een overeenkomst op zak met de Zwitserse multinational SITA voor de levering van 3 miljoen machine-to-machine (m2m) kaarten. De waarde van het contract loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

De specialist in het leveren van it-diensten aan de luchtvaartsector ziet heel wat mogelijkheden voor m2m. “Nieuwe vliegtuigen zijn eigenlijk vliegende datacenters”, zegt Network & Mobility directeur Sebastien Fabre van SITA. “Die toestellen praten voortdurend met servers aan de grond.”

Fabre wil m2m-kaarten inzetten op verschillende plaatsen. “Om de onderhoudskosten te beperken, hebben techniekers zo veel mogelijk accurate informatie nodig over een vliegtuig. Daarvoor kan machine-to-machine al dienen. Maar ook in koelinstallaties of bij verwarmingseenheden kunnen dergelijke simkaarten dienst doen. En dan zwijg ik nog over track & trace-toepassingen om uitrusting terug te vinden, of om bagage te volgen.”

Daarnaast zal ook heel wat infrastructuur aan de grond voorzien worden van m2m-connectiviteit (zoals het park gemotoriseerde voertuigen in luchthavens). “Drie miljoen simkaarten is niet weinig, maar de mogelijkheden zijn talrijk”, aldus nog de directeur. “Het gaat hier ook niet om een eenmalige bestelling, maar om het volume dat we op termijn beogen in het gemeenschappelijk business plan met Mobistar.”

SITA noch Mobistar wil concrete cijfers kwijt over de waarde van de overeenkomst, maar volgens een bron dicht bij het dossier gaat het om tientallen miljoenen euro’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content