Mobistar test LTE en trekt 3G-snelheid op

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Mobistar test sinds begin deze maand LTE, de opvolger van mobiele 3G-communicatie. Tegelijk kondigt Mobistar aan dat de huidige 3G-snelheid opgetrokken wordt.

Mobistar test sinds begin deze maand LTE, de opvolger van mobiele 3G-communicatie. Tegelijk kondigt Mobistar aan dat de huidige 3G-snelheid opgetrokken wordt.

Momenteel bedraagt de maximale download- en uploadsnelheid van het Mobistar 3G-netwerk 7,2 Mbit/s en 1,4 Mbit/s. Vanaf de zomer wil de operator de downloadsnelheid optrekken naar 14,4 Mbit/s. Voor het einde van het jaar zullen sommige grote steden zelfs van 28 Mbit/s kunnen genieten (hsdpa+). Vanaf 2011 moeten ook andere regio’s aan de beurt komen. “We zijn de eerste operator in West-Europa die 28 Mbit/s zal aanbieden”, aldus ceo Benoit Scheen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier dan wel om theoretische snelheden. In de praktijk komt een 7,2 Mbit/s verbinding volgens de ceo overeen met een reële snelheid tussen de 3 à 4 Mbit/s. “De snelheidsverhoging is nu mogelijk omdat we de afgelopen twee jaar sterk geïnvesteerd hebben in het uitbreiden van het achterliggend transmissienetwerk“, verduidelijkt Scheen.

LTE-test in Brussel

Het telecombedrijf test momenteel ook Long Term Evolution (LTE) uit in het nieuwe gebouw in Evere en rond het Keiberg-bedrijvenpark in Zaventem. De test wordt mee uitgevoerd door een team van moederbedrijf France Telecom dat al enkele maanden ervaring heeft met een LTE-testproject in Parijs. Net als in Parijs wordt apparatuur van Alcatel-Lucent gebruikt. De eerste testen klokken af op downloadsnelheden van 60 Mbit/s. Maar het kan nog stukken sneller. Scheen verwijst naar Ericsson dat in februari een LTE-snelheid van 1 Gbit/s haalde. “Die technologie gaat al in 2012 beschikbaar zijn. Ja, het is theoretisch, maar in de praktijk komt dat nog altijd neer op een snelheid van 300 à 400 Mbit/s. En dat maakt meteen high definition content mogelijk, multiviewing en services die zelfs een operator van een vast netwerk niet kan aanbieden.”

Nadruk op ‘evolution’

In maart vroeg Mobistar een LTE-testlicentie aan bij het BIPT. “Dat wij nadien in minder dan 4 weken de test al up & running hadden, toont dat de stap naar LTE voor ons relatief eenvoudig is. Dat is niet het geval voor wie nu nog geen mobiel netwerk heeft of niet de nodige ervaring heeft met mobiele technologie. LTE is niets meer dan een evolutie van iets wat al bestaat. Als je nu nog niets hebt, wordt het relatief moeilijk om LTE aan te bieden”: een duidelijke sneer naar Telenet. Begin maart liet Telenet – dat een mvno-overeenkomst heeft met Mobistar – weten dat het een LTE-testproject in Mechelen heeft. Belgacom reageerde toen prompt dat het geen testen plant, maar nu reeds 4G-compatibele apparatuur uitrolt. “Onze 3G-netwerkapparatuur zijn hybride basisstations (net als bij Belgacom van Huawei, maar geïnstalleerd door Ericsson, nvdr). Dat wil zeggen dat we ze ook relatief gemakkelijk kunnen upgraden naar 4G”, aldus Scheen. “Maar we kunnen evengoed alsnog met andere spelers samenwerken. Niets sluit uit dat we later ‘swappen’ naar een andere leverancier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content