Mobistar verdeelt meer simkaarten dan Proximus

Mobistar presteert beter dan verwacht. De transformatie gaat goed en voor het eerst heeft het bedrijf meer simkaarten in omloop dan Proximus.

Mobistar presteert beter dan verwacht. De transformatie gaat goed en voor het eerst heeft het bedrijf meer simkaarten in omloop dan Proximus.

In totaal heeft Mobistar in België en Luxemburg 5.446.215 actieve simkaarten, een stijging op jaarbasis van 351.057 of 6,4 procent. In België ligt het aantal simkaarten op 5.345.474 waarmee het voor het eerst boven marktleider proximus uitkomt op basis van de meest recente publieke cijfers van die laatstgenoemde.

Die groei is vooral te danken aan stijging in M2M en het consumentensegment. Dat laatste wordt vooral gemaakt door de MVNO-klanten. Zo zakt het aantal eigen mobiele klanten van 3.091.100 naar 3.038.400 (een daling van 52.700 klanten), maar stijgt het aantal klanten via virtuele operatoren van 1.310.600 naar 1.509.100. Voor M2M stijgt het aantal klanten van 749.100 naar 797.900. Bij Orange Communications Luxembourg is er een daling van tweeduizend klanten tot 100.700.

Al die klanten geven ook iets meer uit bij Mobistar. De gemiddelde omzet per klant bedraagt voor het afgelopen kwartaal 23,9 euro waar dit in het eerste kwartaal nog op 23,4 euro lag. De totale geconsolideerde omzet van het bedrijf komt op 629,2 miljoen euro voor het eerste half jaar, een daling van 14,3 procent op jaarbasis (312,2 miljoen voor het tweede kwartaal). De geconsolideerde herwerkte Ebitda bedraagt 140,5 miljoen euro (74,4 miljoen voor het tweede kwartaal).

De gemiddelde nettowinst per aandeel ligt voor de eerste helft van dit fiscaal jaar op 0,40 cent per aandeel. Voor het tweede kwartaal is dat 0,25 cent. “Deze resultaten stellen ons in staat om te werken aan de heropbouw van onze omzetgroei, terwijl we onze besparingsplannen uitvoeren waarmee we al meer dan 36 miljoen van de totale beoogde 50 miljoen euro realiseerden,” zegt cfo Ludovic Pech.

Mobistar spreekt van de beste verwachtingen in twee jaar en laat in de marge daarvan weten dat mobiele data voortaan goed is voor 50,4 procent van de omzet uit telefonie. Dat is wel inclusief sms-verkeer. Zonder dat laatste is data goed voor 19,2 procent.

‘Klaar voor kabel’

Bij de toelichting van de resultaten zegt het bedrijf dat het tegen het vierde kwartaal technisch klaar zal zijn om tv en vast internet via de kabel aan te bieden en dit via de netwerken van Telenet en Voo. Wel vraagt het bedrijf aan de regulator om de herziening van de groothandelstarieven tijdig af te ronden zodat de operator snel de diensten kan aanbieden.

Niet in de etalage

De afgelopen maanden doken er speculaties op over een mogelijke verkoop van Mobistar door moederbedrijf Orange. Dat wordt nu opnieuw ontkent “Er zijn geen plannen om Mobistar te verkopen of om nieuwe aandeelhouders te verwelkomen. Maar we zien een eventuele interesse wel als signaal dat andere spelers onze verbeteringen zien.” Aldus de cfo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content