Modernisering Burgerlijke Stand is eGov-project van het jaar

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Ontslagnemende regering of niet, ook dit jaar had Agoria een aantal mooie projecten te beoordelen voor de eGov-awards. ‘Modernisering Burgerlijke Stand’, dat als winnaar uit de bus kwam, is een project dat niet alleen historisch en heroïsch van aard is, maar ook een digitale pionier blijkt.

Met 31 projecten – overwegend uit Nederlandstalige hoek – lag het aantal inzendingen iets lager dan vorig jaar, maar het gaat natuurlijk om de kwaliteit. Als beste project kwam de ‘Modernisering Burgerlijke Stand’ van het Beheercomité Burgerlijke Stand uit de bus, om meer dan één reden.

Niet alleen werd een stukje erfenis uit het napoleontisch tijdperk resoluut de 21ste eeuw binnen gebracht. Het vormt tevens een puik stukje samenwerking tussen een rist spelers, wat het predicaat heroïsch verdient. En tegelijk geeft het blijk van absoluut ‘cutting edge’ digitaal inzicht, met onder meer een document dat van nature écht ‘digitaal’ is. Het gaat uit van de mogelijkheden en noden van digitale verwerking, en vermijdt de valstrik van een papieren document in een digitaal jasje.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook winnaars in de categorieën ‘gebruiksvriendelijkheid’ – Woningpas (Vlaams energieagentschap/OVAM); ‘innovatie’ – Naar een “parallel Universum Gent” (stad Gent); ‘samenwerking’ – BE-Alert (Nationaal crisiscentrum/FOD Binnenlandse zaken); ‘open data’ – Lokale besturen als gelinkte open data (Agentschap binnenlands bestuur) en jawel, voor ‘rendabiliteit’ nogmaals Modernisering Burgerlijke stand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content