Moet Vlaanderen steun toelaten voor de ontwikkeling van militaire technologie?

© REUTERS

Technologiefederatie Agoria eist dat de Vlaamse overheid steun toelaat voor onderzoeksprojecten in de militaire sector. Vredesactie vindt dat een slecht idee, “waar enkel de wapenbedrijven beter van worden”.

“Laat ons voor specifieke militaire projecten rond onderzoek en ontwikkeling overheidssteun toelaten in kader van internationale programma’s”, zei Agoria-directeur Peter Demuynck dinsdag in de ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Om dat mogelijk te maken is een aanpassing nodig van de richtlijn uit 1999 van voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande aan het Vlaams wetenschapsinstituut IWT. Die legt vast dat de Vlaamse overheid geen onderzoeksprojecten van bedrijven of universiteiten mag steunen die een link hebben met de militaire sector.

‘Vlaanderen dreigt Europese onderzoekssteun mis te lopen’

“We zijn bijna twintig jaar later en een bijsturing is broodnodig”, zegt Demuynck. “Wanneer Vlaanderen zijn beleid qua steun voor militaire technologie niet grondig bijstuurt en zich op dit vlak ook niet aligneert met de strategie van de andere Europese landen, zal het zich niet kunnen handhaven als innovatieve topregio. Zeker nu Europa een groot onderzoeksfonds heeft gecreëerd voor militaire ontwikkelingsprojecten en de lidstaten militair nauw gaan samenwerken”, zegt de topman van Agoria. “Bedrijven en universiteiten dreigen tientallen miljoenen euro’s aan Europese onderzoekssteun mis te lopen, maar ook de innovatieve economische activiteit die uit het onderzoek zal voortkomen.”

Volgens Demuyck komt die steun niet alleen de militaire industrie ten goede, maar ook de burgers. “De grens tussen civiele en militaire technologie is vaak moeilijk te trekken”, luidt het. Hij verwijst daarbij naar voorbeelden als cybersecurity, 3D-printing of hoogtechnologische beeldverwerking.

‘De wereld wordt hier niet beter van’

De vraag valt niet in goede aarde bij Vredesactie, een ngo uit de vredesbeweging. Volgens hen wil Agoria “dat Vlaanderen meestapt in een oorlogseconomie die continu geruggensteund moet worden met publieke middelen om competitief te blijven, zonder een antwoord te vormen op de veiligheidsuitdagingen waarmee we geconfronteerd worden”. Volgens de ngo wordt de wereld daar niet beter van, “enkel de wapenbedrijven”.

“Het is niet aan de wapenbedrijven om te zeggen aan universiteiten wat ze moeten doen”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. Als voorbeeld verwijst hij naar de Universiteit Gent, die haar onderzoekers niet toelaat mee te werken aan de ontwikkeling van technologie die uitsluitend op militaire doeleinden is gericht.

Partner Content