Mogelijke overname TikTok heeft geen invloed op privacyonderzoek

SoftBank 'aast' op TikTok, Google niet in markt voor filmpjesapp

De onrust over de mogelijke overname van TikTok heeft vooralsnog geen invloed op het Nederlandse privacy-onderzoek naar de populaire filmpjes-app, laat een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weten. Inmiddels groeit het aantal Europese landen dat onderzoek doet naar de privacy van de app.

De Nederlandse waakhond maakte in mei bekend te onderzoeken of de privacy van kinderen die de app vaak gebruiken geborgd is. Na de zomervakantie verwacht de dienst met het onderzoek in de afrondende fase te komen, aldus de zegsvrouw. Behalve de Nederlandse toezichthouder doen ook andere Europese waakhonden onderzoek naar de socialemedia-app. Dinsdag kondigde de Franse toezichthouder een onderzoek aan, na een melding van een klacht over TikTok in mei. Ook de Britse privacywaakhond is een onderzoek gestart.

Zorgen om privacy

De toezichthouders maken zich zorgen of het bedrijf, dat eigendom is van het Chinese ByteDance, de privacy van zijn gebruikers wel goed waarborgt. Ook spreken ze hun zorgen uit over het gebruik van bepaalde gezichtsherkenningssoftware, die waarschijnlijk niet voldoet aan de Europese privacyrichtlijn AVG. TikTok liet in een reactie eerder al weten volledig mee te werken aan de Europese onderzoeken. Het bedrijf zegt dat de privacy en veiligheid van zijn gebruikers ‘de hoogste prioriteit’ heeft.

In de Verenigde Staten ligt TikTok ook al enige tijd onder vuur, vanwege zorgen dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers in handen zouden kunnen vallen van de Chinese overheid. TikTok weerspreekt die aantijgingen. Microsoft en sinds kort ook Twitter hebben interesse om delen van TikTok over te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content