Mogen Vlaamse ministers in andere talen tweeten?

Vlaamse ambtenaren in functie mogen enkel tweeten in het Nederlands. Maar hoe zit dat met de Vlaamse ministers?

Vlaamse ambtenaren in functie mogen enkel tweeten in het Nederlands, schreven we eerder al. Maar hoe zit dat met de Vlaamse ministers?

Verschillende Vlaamse ministers hebben een officiële Twitter-account en verspreiden daarop soms boodschappen in andere talen. Overtreden zij daarmee de eigen taalregels of niet?

Volgens het Vlaamse ambtenarenblad Dertien mogen Vlaamse ambtenaren in functie enkel in het Nederlands tweeten. Thomas Leys van het Steunpunt Taalwetwijzer legde in het ambtenarenblad uit dat “de taalwetgeving geldt voor alle berichten en mededelingen van de Vlaamse overheid, dus ook wat verschijnt op Twitter, Facebook en andere sociale

media”. Enkel als het doelpubliek anderstalig is of bij een communicatie in een internationale context is een vreemde taal toegelaten.

Geert Bourgeois: “Wetgeving is wat ze is” Het kabinet van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois bevestigde: “De taalwetgeving is wat ze is. Officiële communicatie vanuit de Vlaamse overheid gebeurt in het Nederlands ongeacht welk kanaal men gebruikt. De taalwetgeving geldt dus ook voor communicatie op sociale media?”.

Verschillende ministers tweeten in andere taalMaar wat met de Vlaamse ministers? Verschillende Vlaamse ministers verspreiden op hun officiële Twitter-account ook anderstalige tweets. Zo staan op de account van Bourgeois zelf bijvoorbeeld verschillende tweets in het Frans (bijvoorbeeld op 18 april: “La Libre: La Flandre politique a montré qu’elle pouvait aborder de manière adulte le délicat dossier des jeunes partis se battre en Syrie” en op 9 februari: “Louvre Lens LA GALLERIE DU TEMPS” et La Renaissance: vaut le voyage”). Ook minister-president Kris Peeters verstuurt bijvoorbeeld regelmatig tweets in het Engels.

Mag dat? Volgens het kabinet-Bourgeois is minister-president Kris Peeters bevoegd om te antwoorden. De ambtenaar die in het ambtenarenblad Dertien geciteerd wordt, valt namelijk onder de diensten van Peeters. (Belga/MI)

Partner Content