Mooie toekomst voor mainframe

De jaarlijkse enquête van BMC Software bij 1.100 mainframegebruikers wijst op een groeiend optimisme rond dit platform.

De jaarlijkse enquête van BMC Software bij 1.100 mainframegebruikers wijst op een groeiend optimisme rond dit platform.

Als bedrijf dat groot werd met mainframesoftware – onder meer voor systeembeheer – is het mooi meegenomen voor BMC Software dat het optimisme rond het toekomstig gebruik van mainframes is gestegen.

Dat optimisme zou ten opzichte van het voorgaande jaar met 13 procent zijn gestegen. De snelste groei – ook inzake investeringen – meldden de respondenten uit Europa en het Midden Oosten. De mainframe werd geprezen als een operationeel efficiëntere omgeving, onder meer voor transacties, het aanleveren van data, beschikbaarheid en beveiliging.

De huidige uitdagingen voor de mainframeomgeving hebben dan weer te maken met de groeiende druk wat betreft beschikbaarheid en van de nieuwe wet- en regelgevingen. Inzake kosten, valt de mainframe best mee op het gebied van personeelskosten (lager dan het it-gemiddelde), omdat al heel wat van het operationele gebeuren werd geautomatiseerd.

Uit de enquête blijkt overigens dat de bezorgdheid over de expertise van het personeel afneemt (met nog minder dan een derde van de respondenten). De voornaamste kostenpost is en blijft software, goed voor 40 procent van het operationele budget (ook dit is het gevolg van de verregaande automatisering).

Voorts blijkt dat de bedrijven graag hun mainframe en gedistribueerde omgevingen willen voorzien van gedeelde tools en toepassingen, onder meer in het kader van een brede ‘business service management’-aanpak. Ca. 29 procent van de respondenten zou al een gemeenschappelijk operationeel beheer hebben van hun mainframe en gedistribueerde omgevingen. Voorts blijft een continue kostenreductie en productiviteitsverhoging ook hier bovenaan de operationele agenda staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content