MS/ECMA’s open XML naar eindstemming

In het kader van het ‘fast track’ proces om Microsoft/ECMA’s open XML specificatie tot ISO-standaard te maken, vond eind februari in Geneve de ‘ballot resolution meeting’ (BRM) plaats. De nationale standaardorganisaties (NSO’s) hebben nu tot eind maart om hun definitieve stem te bepalen.

In het kader van het ‘fast track’ proces om Microsoft/ECMA’s open XML specificatie tot ISO-standaard te maken, vond eind februari in Geneve de ‘ballot resolution meeting’ (BRM) plaats. De nationale standaardorganisaties (NSO’s) hebben nu tot eind maart om hun definitieve stem te bepalen.

Volgens Tom Robertson, general manager Iteroperability & Standards bij Microsoft, werd de overgrote meerdereheid van aanpassingen aan de open XML specificatie, zoals door ECMA sinds de vorige stemronde in september 2007 werden uitgewerkt, goedgekeurd door de aanwezigen op de BRM. Hij benadrukte daarbij dat voorafgaand aan de BRM al een uitgebreide dialoog met de nationale standaardorganisaties aangesloten bij de ISO, was gevoerd en zo al veel opmerkingen waren weggewerkt. Op de BRM werd dan ook overwegtend over nog openstaande elementen gediscussieerd en gestemd, aldus Robertson.De NSO’s kunnen zich vervolgens gedurende 30 dagen (tot eind maart) beramen over een wijziging (of niet) van hun stemgedrag in september 2007. Op het einde van die periode zal dan ook blijken of ECMA’s 376 standaard – alias ‘open XML’ – voortaan ook een wereldwijde ISO standaard is.

In een conference call benadrukte Robertson telkens weer dat het hele proces transparant en conform de regels is verlopen, zelfs als op de BRM niet over alle punten werd gediscussieerd en gestemd. Er was immers publiekelijk al over een heleboel punten gespreken, stelt hij.Bovendien is de specificatie van open XML – ongeacht of het nu wel of niet een ISO standaard wordt – door dit hele proces nog sterk verbeterd. Voorts wijst hij er op dat de internationale gemeenschap er baat bij heeft om open XML tot ISO standaard te maken, want dan heeft die gemeenschap ook de hand op de toekomstige veranderingen, die er ongetwijfeld zullen komen.

“Het is een populaire specificatie die op brede schaal zal worden gebruikt,” klinkt het overigens. Daaraan zal het al dan niet ISO standaard worden van open XML weinig aan veranderen, kan rustig worden aangenomen. Puur pragmatisch is open XML immers de beste hoop om ten volle toegang te verkrijgen tot documenten en bestanden in een Microsoft formaat. Anderzijds hebben allicht niet alle documenten en bestanden nood aan alle mogelijkheden zoals voorzien in open XML, zodat open XML ongetwijfeld gewoonweg één onder verschillende bestandsformaten zal zijn. Immers, als een softwareproducent zijn bestandsformaat gewoonweg in het Open Document Format kan vertalen, waarom zou hij of zij dan open XML nodig hebben (zou een advocaat van de duivel kunnen stellen, waarbij het natuurlijk uiteindelijk de vraag is hoe lastig en/of resource-intensive het gebruik van open XML zal zijn). Of met andere woorden, in de wereld van bestandsformaten is er ongetwijfeld ruimte voor meer dan een formaat.

En voorts blijven marktwaarnemers ook opvolgen hoe Microsoft het gebruik van zijn intellectuele eigendom gaat regelen. Vandaag kunnen bedrijven die gebruik maken van MS’s intellectuele eigendom in het kader van producten voor de vertaling van en naar open XML dat doen zonder vergoeding. Uiteindelijk zal open XML zich wel aan de geplogenheden van de ISO moeten houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content