Multicore processor stuwt energieverbruik servers de hoogte in

Datacenters en servers gebruiken, ondanks het energiebesparende ontwerp van vele fabrikanten, steeds meer energie.

Datacenters en servers gebruiken, ondanks het energiebesparende ontwerp van vele fabrikanten, steeds meer energie.

Het energiegebruik van servers en datacenters in West-Europa is het afgelopen jaar gegroeid met 13 procent. Het groeiende energieverbruik kan niet alleen worden verklaard uit het aantal actieve servers in de regio. “Ook het verbruik per server neemt toe, door multicore processoren en extra hardwarefunctionaliteiten, zoals extra geheugen”, zegt Giorgio Nebuloni, analist bij onderzoeksbureau IDC.

Door leveranciers van multicoreprocessoren wordt gezegd dat de technologie juist voor minder energieverbruik zorgt. Maar dit gaat voornamelijk om het energiegebruik per core, zegt Nebuloni. Het totale energieverbruik neemt wel degelijk toe als er meer cores in een processor zitten.

Het onderzoeksbureau keek naar het energieverbruik van datacenters en servers in West-Europa. In 2007 verbruikten de servers in deze regio 16,3 Tera Watt uur (16,3 miljard KWh) aan energie. Dat is de twee keer zoveel als de energie die nodig is om alle verkeerslichten en straatlantaarns in het Verenigd Koninkrijk van stroom te voorzien.

Het hoge energieverbruik zorgt voor hoge rekeningen bij bedrijven. Het afgelopen jaar gaven bedrijven in West-Europa gezamenlijk 1,6 miljard euro uit aan elektriciteit voor servers. De energiekosten voor datacenters waren 4,4 miljard euro. IDC-analist Nathaniel Martinez verwacht dat in 2012 van iedere euro die wordt uitgegeven aan nieuwe servers 80 cent dient om de bestaande infrastructuur van stroom te voorzien.

Volgens Nebuloni blijkt dat alle energiebesparende functionaliteiten die door fabrikanten aan de servers en datacenters worden toegevoegd niet genoeg zijn om de energiebehoefte in balans te houden.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content