München stapt definitief af van Linux

. © iStockphoto

De Duitse stad München zal tegen 2020 weer volledig op Windows draaien. Daarmee komt er een einde aan het Linux-project dat sinds 2004 liep.

München haalde destijds de wereldpers als eerste grote stad die haar administratie van Windows naar Linux migreerde. Het openbron besturingssyteem moest samen met OpenOffice zorgen voor een lagere kostprijs en minder onderhoud. Vanuit de open source community was het vooral een mooi voorbeeld dat een grote stadsadministratie het zonder Microsoft kon doen. Velen hoopten dat München zo de weg zou plaveien voor andere steden.

De stad deed de overstap onder de naam ‘LiMux’, maar in de jaren nadien bleek dat toch niet zo vlot als gedacht te lopen. Medewerkers klaagden over systeemfouten en printers die niet altijd werkten. Vandaag klinkt het onder meer dat het moeilijk was om de juiste programma’s te vinden en dat het lastig was om samen te werken met andere overheden.

In een gesprek met The Register zegt gemeenteraadslid Anne Hübner dat het met Windows ook makkelijker is om software voor de publieke sector te kopen, omdat die doorgaans enkel voor het besturingssysteem van Microsoft is ontwikkeld.

De stad gaat nu 49,3 miljoen euro uitgeven voor een migratie naar Windows 10. Die zal in totaal vijf jaar duren. Het geld gaat vooral naar de technische infrastructuur waarbij 9 miljoen euro dient voor Windows- en Office-licenties voor de komende zes jaar.

Vandaag zijn er zo’n dertigduizend gebruikers in het stadsbestuur. 10.700 gebruiken vandaag al (het al lang afgeschreven) Windows XP of Windows 7. Ook zij zullen nu naar Windows 10 gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content