Musk: ‘De grootste uitdaging voor Tesla is het chiptekort’

Het chiptekort in de wereldwijde autosector is momenteel de grootste uitdaging voor Tesla. Dat heeft topman Elon Musk op Twitter gezegd. Volgens hem kopen bedrijven nu veel meer computerchips op dan ze daadwerkelijk nodig hebben uit vrees later een tekort te hebben. Hij vergelijkt dit met het massale gehamster van toiletpapier door consumenten aan het begin van de coronapandemie.

Musk zegt dat zijn bedrijf vooral kampt met problemen bij de toelevering van microcontrollers die worden gebruikt om elektronische apparatuur aan te sturen. ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien. Elk bedrijf is nu aan het bijbestellen uit angst zonder te zitten, net als het tekort aan toiletpapier, maar dan op een epische schaal’, aldus Musk. Tesla is bezig de prijzen van zijn elektrische auto’s te verhogen vanwege de stijgende grondstofprijzen en verstoringen bij de toelevering, zei de topman eerder deze week.

Productielijnen stilleggen

Vanwege het gebrek aan chips hebben veel grote autobedrijven fabrieken of productielijnen moeten stilleggen. Volgens onderzoeker AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort. Chipbedrijven zoals het Taiwanese TSMC hebben aangekondigd de productie te gaan verhogen om zo automakers te helpen. Maar het tekort zal naar verwachting nog wel enige tijd voortduren.

Woensdag werd verder bekend dat Tesla in de Verenigde Staten bijna zesduizend auto’s moet terugroepen omdat bepaalde schroeven in de remsystemen los kunnen zitten. Er zijn voor zover bekend geen ongelukken gebeurd door dat probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content