Muziek op iTunes wordt duurder
Apple heeft een overeenkomst bereikt met Sony, Universal en Warner om muziek zonder restricties en ‘rechtenvrij’ aan te bieden op iTunes. De vaste songprijs moet plaats ruimen voor drie prijscategorieën.
Apple heeft een overeenkomst bereikt met Sony, Universal en Warner om muziek zonder restricties en ‘rechtenvrij’ aan te bieden op iTunes. De vaste songprijs moet plaats ruimen voor drie prijscategorieën.
Tot op heden kon muziek die gedownload werd van Apple’s online winkel enkel via het programma iTunes of via een iPod of iPhone worden afgespeeld. Dat ‘slot’ op de muziek zorgde de voorbije jaren al voor heel wat misnoegde reacties. De muzieksector lijkt daar nu gehoor aan te geven.
De deal met Sony BMG, Universal en Warner Music betekent het definitieve einde van de ‘digital rights managemengt’ (DRM)-software die momenteel aan de iTunes liedjes zit vastgehecht. Apple biedt al een tijdje DRM-loze muziek aan van EMI, maar deze platenmaatschappij heeft maar een beperkt aandeel in de Verenigde Staten.Door het schrappen van de DRM-beveiliging, kunnen de nummers ook op andere spelers beluisterd worden. Hoewel er toch een addertje onder het gras zit. Apple gebruikt immers een ander bestandsformaat dan het gros van de mp3-spelers, waardoor die laatsten niet meteen in aanmerking komen voor iTunes-nummers. Smartphones van Nokia en HTC dan weer wel.
PrijsSamen met het opengooien van iTunes wordt ook de prijs van de liedjes aangepast. Op dit ogenblik hanteert Apple een ‘vaste prijs per nummer’-strategie (99 cent in België), maar in toekomst worden de prijzen voor nieuwe nummers duurder dan de prijzen voor oudjes uit de back catalogue. Vanaf april hanteert iTunes drie prijscategorieën, gebaseerd op de bedragen die de muzieklabels aan Apple aanrekenen: 0,69 euro, 0,99 euro en 1,29 euro. De meeste albums zullen 9,99 euro blijven kosten. Wie steevast de laatste nieuwe nummers koopt op iTunes, gaat dus dieper in de buidel mogen tasten.
Vanaf vandaag biedt de iTunes-winkel acht miljoen van de huidige tien miljoen nummers aan in de ‘rechtenvrije’ structuur, die iTunes Plus moet gaan heten. De resterende twee miljoen nummers zullen eind maart verkrijgbaar zijn in de iTunes Plus-structuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier