“Muziekfestivals nodigen uit tot illegaal downloaden”

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Meteen nadat artiesten op een festival gespeeld hebben, wordt hun muziek aanzienlijk meer gedownload. Dat wijst een onderzoek van de streamingdienst Spotify uit.

Festivals werken illegaal downloaden in de hand, beweert Spotify op basis van eigen onderzoek. De streamingdienst nam meerdere torrentsites – websites waarop (muziek)bestanden illegaal verspreid en gedownload worden – onder de loep, en stelde vast dat de muziek van artiesten die net op een festival gespeeld hadden, aanzienlijk vaker gedownload werd.

Toch is dit onderzoek geen exacte wetenschap, aldus Spotify. “Instante behoeftebevrediging is één drijfveer om illegaal te downloaden, maar er moet uitgebreider onderzoek gedaan worden. Zo zouden academici en beleidsmakers kunnen bekijken of hetzelfde fenomeen zich voordoet bij andere evenementen, zoals talentenjachten of awarduitreikingen.

Als vanzelfsprekend boog Spotify zich in dit onderzoek ook over het streaming-fenomeen. De dienst meent dat er meer muziek illegaal gedownload wordt van artiesten die hun album pas na de release laten streamen, dan van artiesten die hun werk gelijktijdig met de fysieke verschijning op streamingsites aanbieden. Randbemerking: Spotify is in deze een betrokken partij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content