‘Muziekstreamingdienst Tidal loog over aantal abonnees’

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Tidal zou niet eerlijk zijn geweest over het aantal betalende abonnees dat aan de muziekdienst verbonden is. Volgens de Noorse krant Dagens Næringsliv beweert de Spotify-concurrent van rapicoon Jay Z dat het 3 miljoen betalende klanten heeft, terwijl het er in werkelijkheid 850.000 zijn.

De aantallen blijken volgens de krant uit een rechtszaak tussen Jay Z en de vorige eigenaar van Tidal, het Zweedse bedrijf Aspiro AB.

In september 2015 Twitterde Jay Z dat Tidal een miljoen abonnees had, terwijl er die maand slechts 350.000 betalende gebruikers waren. En toen in maart gezegd werd dat er 3 miljoen abonnees waren, had de streamingdienst slechts 1,2 miljoen geactiveerde accounts en 850.000 betalende abonnees.

In het verleden heeft Tidal al met een beschuldigende vinger gewezen naar de vorige eigenaars. Die beweerden voor de overname dat er op dat moment 540.000 abonnees waren, terwijl dat er volgens Jay Z en co ver onder lag toen hij het bedrijf in handen kreeg.

Financieel niet sterk

Ook op financieel gebied zou het niet van een leien dakje gaan bij Tidal. De muziekstreamingdienst, die zich probeert de onderscheiden van de concurrentie door muziek hogere kwaliteit (en een hogere prijs) aan te bieden, zou iedere dag een verlies incasseren van zo’n 65.000 euro. Dat laatste is overigens niets bijzonders in de wereld van streamingdiensten, ook marktleider Spotify schrijft rode cijfers.

Geen overname

Onlangs deed een gerucht de ronde dat Apple in de markt zou zijn voor Tidal, maar Apples muziekbaas Jimmy Iovine ontkende dat direct. Hij zei later nog dat hij niet verwacht dat alle nu bestaande muziekdiensten de concurrentiestrijd gaan overleven. Hij verwacht dat er slechts een paar zullen overblijven. Met dit nieuws in het achterhoofd zal Tidal daar waarschijnlijk niet bij horen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content