MWC 2013: Barcelona omarmt China

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Nu bekende smartphonebouwers als LG, HTC en BlackBerry geen grote aankondigingen doen op het Mobile World Congress in Barcelona, eisen hun Chinese uitdagers Huawei en ZTE het leeuwendeel van de aandacht op.

Nu bekende smartphonebouwers als LG, HTC en BlackBerry geen grote aankondigingen doen op het Mobile World Congress in Barcelona, eisen hun Chinese uitdagers Huawei en ZTE het leeuwendeel van de aandacht op.

Deze week is Barcelona weer even de mobiele hoofdstad van de wereld. Tijdens het Mobile World Congress verzamelen zowat alle bedrijven die met mobiele technologie bezig zijn in de Catalaanse hoofdstad om er hun nieuwigheden voor te stellen aan pers en publiek. Al moet het gezegd dat grote merken zoals LG, HTC en BlackBerry er dit keer voor kozen om hun nieuwe toptoestellen al in de aanloop naar het event te introduceren. En Samsung houdt zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S4, pas op 14 maart boven de doopvont.

Eén van de gevolgen is dat Barcelona dit jaar vooral in het teken staat van de Chinese leveranciers. Dat merk je al wanneer je aankomt in de luchthaven, waar het al Huawei en ZTE is wat de klok slaat. Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie toonde Huawei zich zondag alvast erg ambitieus. Niet alleen werd ’s werelds snelste smartphone, de Ascend P2, voorgesteld als prijsbewust antwoord op de iPhone 5 en de Galaxy S3, de Chinese technologiegigant positioneerde zich duidelijk als een belangrijke uitdager voor Apple en Samsung. En voor u de wenkbrauwen gaat fronsen: IDC en Gartner categoriseren Huawei nu al als de derde smartphonebouwer in de wereld.

Ook ZTE, de voornaamste Chinese concurrent van Huawei, wil zich tonen in Barcelona en zal enkele opvallende nieuwe toestellen aankondigen. Daar zit zeker al een phablet tussen (de Grand Memo, een kruising tussen een tablet en een smartphone, zie lager), een Mozilla-phone die draait op Firefox OS, en een nieuwe Android-tablet, de V81.

Waarmee we meteen aan een tweede trend zijn aanbeland: de phablets. Geïntroduceerd door Samsung met de erg succesvolle Galaxy Note is de kruising tussen smartphone en tablet aan een heuse opmars begonnen. Het opvallendste toestel in die nieuwe categorie is tot dusver de reusachtige 6.1 inch Ascend Mate van Huawei, maar zoals gezegd komen ook ZTE en tal van andere fabrikanten met hun interpretatie. Zelfs Alcatel brengt phablets op de markt, zoals de 5 inch One Touch Idol X die in Barcelona wordt voorgesteld.

Asus maakt dan weer de omgekeerde beweging met een 7 inch tablet (de FonePad) waarmee je ook kan bellen, en Samsung presenteerde zondag al een nieuwe tablet, de Galaxy Note 8.0 met een schermdiameter van 8 inch en een stylus. Smartphones worden dus groter, en alsmaar meer tablets krijgen een kleiner formaat mee.

NFC

Derde trend dit jaar is everything NFC. Er is al veel gezegd en geschreven over Near Field Communication, dat de technologie te fel gehypet wordt bijvoorbeeld, of dat de verwachtingen niet worden ingevuld, maar het is duidelijk dat NFC nog steeds hoog op de agenda staat van de mobiele industrie. De technologie wordt ook stilaan een standaardfeature op de meeste nieuwe toestellen, enkel Apple wil nog niet mee.

De GSM Association (GSMA), de organisator van het Mobile World Congress, doet de technologie af als de toekomst voor mobiele transacties en contactloze betalingen, en speelt zelfs een actieve rol in de promotie van NFC. Zo kunnen aanwezigen bijvoorbeeld snacks en drankjes kopen op verschillende plaatsen in Barcelona door met hun toestel langs-voor de gelegenheid geplaatste- betaalterminals te sweepen.

Ook op toeristische trekpleisters zoals de Miro Foundation en Gaudi’s Pedrera zijn er NFC touch points voorzien waarbij geïnteresseerden enkel langs tags hoeven te vegen met hun toestel om extra informatie op hun scherm te krijgen. En op de beursvloer hangen er om de zoveel meter GSMA-posters met NFC tag via dewelke bezoekers de officiële beursapp naar hun toestel kunnen downloaden door enkel langs het bericht te zwaaien.

GoedkoopTenslotte lijkt 2013 ook het jaar te worden van de goedkopere smartphones. Het meerste geld wordt nog steeds verdiend met high end devices als de iPhone 5 of de HTC One, maar de smartphonebouwers willen ook nieuwe markten aanboren (denk maar aan Afrika), waardoor ze de piste van de ‘feature phones’ stilaan verlaten en zich nu ook wagen aan echte low end smartphones die betaalbaar zijn voor (bijna) iedereen.

Voor het einde van het jaar moeten trouwens ook in ons land al heel wat smartphones op de markt zijn gekomen met een prijs die schommelt rond de 150 euro. De finale democratisering van de slimme telefoon wordt met andere woorden realiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content