Mysterieuze Google-boot: Winkel of datacenter?

© Google
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Twee in aanbouw zijnde vaartuigen in Amerikaanse havens die aan Google zouden toebehoren zorgen voor vraagtekens: worden het drijvende datacenters of winkels voor Google Glass?

Het vaartuig dat voor de meeste ophef zorgde in de Amerikaanse pers ligt in de baai van San Francisco. Het gaat om een duwvaartuig met erbovenop een rechthoekig gebouw dat op dit moment nog in de steigers staat.

Gespeculeerd wordt dat het tuig een varende winkel is voor Google Glass, de futuristische internetbril die de komende maanden op de markt zou komen. De gespecialiseerde pers in de VS hoort van sommige bronnen dat die winkel van de ene naar de ander stad zou varen om Glass aan de man te brengen.

Drijvend datacenter

Een andere mogelijkheid is dat het vaartuig een drijvend datacenter zou worden. Google verkreeg al in 2007 een patent in die richting (zie illustratie).

Een anonieme bron zei aan de technologiesite CNET dat Google de drijvende datacenters ziet als backup-capaciteit die kan ingezet worden bij natuurrampen en de plaats van het onheil gesleept kan worden. Google zou wereldwijd een stuk of tien van die schuiten willen bouwen.

‘Server farms’ aan land worden doorgaans vlakbij water neergezet. Duizenden computers in één gebouw zorgen voor een indrukwekkende hitte-ontwikkeling en fris water koelt de zaak. Op zee is daar uiteraard geen gebrek aan.

Geheimhouding

Tot nog toen gaan de meeste waarnemers er echter van uit dat het mysterieuze vaartuig in San Francisco een winkel wordt. Het blijft voorlopig gissen, want naar goede gewoonte heeft Google geen enkel commentaar.

De schuit in San Francisco ligt zeer handig op een kilometer of vijftig van het Google-hoofkwartier. Het jacht van Google-baas Larry Page werd gesignaleerd toen het er vlak naast aangemeerd lag. Op de site wordt gewerkt in de grootste geheimhouding, maar barista’s in nabijgelegen koffieshops signaleren mensen die betalen met Googe-kredietkaarten.

Identieke schuit

Minder opvallend is dat er in de haven van Portland, in de staat Maine, aan de andere kant van de VS en ver van de geek-gemeenschap in Silicon Valley, een schijnbaar identieke schuit ligt, die nu al uit de steigers is. Op basis van het exterieur blijft het echter raden naar de functie.

De structuur is esthetisch verantwoord genoeg voor een winkel, maar het gebrek aan vensters doet dan weer vermoeden dat het net zo goed een drijvende server farm kan zijn.

Ook Maine, dat in het noorden van de VS ligt, heeft koud zeewater in overvloed. Als de schuiten winkels zijn, lijkt het echter net go goed zinnig om er één aan elke kust te hebben. Die in San Francisco zou de westkust op en neer kunnen varen. Die in Maine kan naar grootsteden als New York, Boston en Washington, en via de Grote Meren zelfs naar Detroit of Chicago.

Hoe dan ook is het duidelijk dat beide vaartuigen met elkaar gelinkt zijn. Ze zien er niet alleen identiek uit, maar ze hebben ook opeenvolgende registratienummers en ze zijn allebei eigendom van Large LLC, een bedrijf dat door journalisten aan Google gelinkt is, maar evenmin commentaar levert.

Lancering nabij

Het is ondertussen duidelijk dat de lancering van Google Glass naderbij komt. Google zou de productiecapaciteit voor de brillen opgedreven hebben. Een nieuw model zou klaar zijn, mét plaats lenzen, zodat ook brildragers er iets aan hebben. Het zou een traditioneel oordopje hebben in plaats van een inductiespeaker die het geluid rechtstreeks in de schedel van de drager stuurt.

Google staat ook op het punt de Nexus 5 te lanceren, de nieuwste versie van zijn ‘pure’ Android-smartphone. Die krijgt versie 4.4 van het mobiele besturingssysteem mee, ook bekend onder de naam ‘KitKat’. Zowel de gsm’s als de software zouden geoptimaliseerd zijn voor gebruik met Google Glass. De bril gaat namelijk niet zelf op het internet, maar moet via bluetooth met een smartphone gekoppeld worden.

Partner Content