Na draadloos komt kabelloos
Flink wat hardwarefabrikanten spitsen hun R&D toe op het elimineren van wat vaak de laatst overgebleven kabel is: de stroomkabel. Nu ‘wireless’ algemeen aanvaard gemeengoed is, klinkt bij consumenten en eindgebruikers immers ook steeds nadrukkelijker de vraag om ook de laatst overgebleven kabels te elimineren. Steeds vaker komt daarom technologie rond magnetische inductie om de hoek kijken. Fujitsu toont op CeBIT de allereerste kabelloze pc-monitor.
Flink wat hardwarefabrikanten spitsen hun R&D toe op het elimineren van wat vaak de laatst overgebleven kabel is: de stroomkabel. Fujitsu toont op CeBIT de allereerste kabelloze pc-monitor.
Nu ‘wireless’ algemeen aanvaard gemeengoed is, klinkt bij consumenten en eindgebruikers steeds nadrukkelijker de vraag om ook de laatst overgebleven kabels te elimineren. In heel wat gevallen is ondertussen de stroomkabel de enige fysieke verbinding die er nog is. Steeds vaker komt technologie rond magnetische inductie om de hoek kijken.
Een van de pioniers is Powermat dat al in 2007 van start ging. Toestellen die je op hun ‘mat’ legt – denk aan smartphones (inclusief de iPhone) mobiele gameconsoles en mp3-spelers – kun je helemaal draadloos opladen via magnetische inductie. Dat de technologie ernstig genomen wordt, bewijst nog de investering van 5 miljoen dollar die GM Ventures – de investeringspoot van General Motors – begin dit jaar aankondigde. Tegen midden 2012 moeten elektronische toestellen op die manier draadloos kunnen opgeladen worden in nieuwe wagens van onder meer Chevrolet en Cadillac. Ook HP werkt aan soortgelijke oplossingen. Hun Touchstone charging dock bijvoorbeeld werkt met dezelfde magnetische oplaadtechnologie die vergelijkbaar is met die in moderne kookplaten of draadloze tandenborstels.
Geen kabel, wel nieuw bureau
Voortbouwend op deze technologie, heeft Fujitsu in samenwerking met het Fraunhofer-instituut en met subsidies van de Duitse overheid nu een volledig ‘kabelloos’ pc-scherm ontwikkeld dat het dezer dagen op de CeBIT-beurs in Hannover voorstelt. Het gaat om een 22″ scherm met de zogeheten SUPA-technologie: Smart Universal Power Antenna. Via magnetische inductie wordt de nodige stroom geleverd door een zendantenne die ingebouwd is in bureau’s of vergadertafels. De eigenlijke beeldsignalen worden via het nog vrij nieuwe ‘wireless usb’ protocol verstuurd en ontvangen. Op de CeBIT-beurs wordt zo’n aangepast ‘draadloos’ bureau geshowt van Euskirchen.
Het gaat voor alle duidelijkheid wel nog steeds om prototypes. Fujtisu maakt zich wel sterk dat het nog dit jaar al de eerste LED-beeldschermen met de kabelloze technologie commercieel zal lanceren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier