Na eigen YouTube ontwikkelt Iran ‘islamitische Google Earth’

© Google Earth
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Google Earth is een ‘westers spionagehulpmiddel’, en dus ontwikkelt Iran een eigen versie. Een eigen, ‘nationaal’ internet zou ook in de maak zijn.

Het Iraanse regime lanceert binnen vier maanden een ‘islamistische versie van Google Earth’, zo deelde Mohammad Hassan Nami, de Iraanse minister van Informatie en Communicatie, mee.

Daar is nood aan, aldus het theocratische regime, want Google Earth is een “spionagehulpmiddel” dat “toebehoort aan de onheilspellende driehoek van de VS, Groot-Brittannië en de Zionisten (Israël, red.). Op het eerste gezicht lijkt het erop dat Google haar gebruikers een dienst bewijst, maar in werkelijkheid wordt het gebruikt door beveiligingsbedrijven en geheime inlichtingendiensten om informatie over andere landen in te winnen.”

Nami verklaarde aan het Iraanse persagentschap Mehr dat er “voorbereidingen zijn getroffen om een 3D-kaart van onze wereld te lanceren.” Iran zou aldus Nami ook bezig zijn aan een datacentrum die de grote hoeveelheid informatie, nodig voor de 3D-kaart, kan verwerken.

Nami: ‘Verschil met Google zal ons islamitisch gedachtegoed zijn’

Hoewel niet gepreciseerd wat een ‘islamitisch Google Earth’ precies is, zo citeert De Morgen minister Nami, wordt de dienst ontwikkeld “met het oog op het islamistische gedachtegoed dat we hier in Iran hebben.” Nami: “We zetten de informatie die de wereldbevolking de realiteit brengt op onze site. Onze Iraanse waarden zijn de waarden van God en dat zal het belangrijkste verschil zijn tussen Basir (de naam die de Iraanse Google Earth zal krijgen, red) en Google Earth.”

Filteren

Google wordt niet geblokkeerd in Iran, maar volgens de Britse krant The Guardian zou een deel van de Iraniërs geen toegang hebben tot Google Earth en e-maildienst Gmail. Daarenboven zouden de zoekresultaten van Google gefilterd worden, naar verluidt met behulp van China. In 2012 waarschuwde Reporters Zonder Grenzen er al voor dat de internetcensuur in Iran en China groeide.

Nationaal internet en eigen YouTube

In dat beleid past ook de ontwikkeling van een Iraans “nationaal internet”. De eerste fasen in de ontwikkeling ervan, zouden afgerond zijn, liet het regime een tijd terug weten. Ook hier is het niet duidelijk wat precies de bedoeling is. Gevreesd wordt dat Iran van het wereldwijde web zal afgesloten worden.

Niet enkel Google Earth moet er echter aan geloven. Eind 2012 lanceerde Iran ook een eigen versie van filmpjeswebsite YouTube. Mehr, wat in het Farsi ‘affectie’ betekent, moet de Iraanse en iskamitische cultuur en artiesten promoten, klonk het toen. Facebook, Twitter en YouTube worden in Iran wel geblokkeerd, aldus Huffington Post. Reden, volgens Iran, is dat Westerse bloggers en overheden een ‘soft war’ voeren tegen Iran.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content